Κορονοϊός: Κουβανοί γιατροί αναμένονται στην Ονδούρα

Κορονοϊός: Κουβανοί γιατροί αναμένονται στην Ονδούρα

Η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Άλμπα Κονσουέλο Φλόρες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μια μπριγάδα (αποστολή) κουβανών γιατρών και νοσηλευτών θα ενωθεί με το υγειονομικό προσωπικό της φτωχής χώρας της κεντρικής Αμερικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η εξάπλωση του οποίου συνεχίζεται.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας έχει μακρά παράδοση στην αποστολή των «στρατιωτών της με τις λευκές ποδιές» σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυρίως φτωχές χώρες, μετά την επανάσταση του 1959. Ήδη έστειλε γιατρούς στην Ιταλία και στην Ανδόρα, για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε γιατρούς που αρρωσταίνουν κόσμο», ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που έχει μολυνθεί, που «δεν έχει την απαιτούμενη κατάρτιση», «προσωπικό που χρειάζεται να αντικαθίσταται λόγω υπερκόπωσης», τόνισε η Φλόρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Στην Ονδούρα ως χθες καταγράφονταν 35 θάνατοι από την ασθένεια COVID-19 και 426 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η αποστολή της Κούβας αποτελείται από τέσσερις χειρουργούς-εντατικολόγους, έξι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με ειδίκευση στην εντατική θεραπεία και τέσσερις τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, ανέφερε η υπουργός Υγείας, χωρίς να διευκρινίσει πότε αναμένεται η άφιξή τους.

Σε όλη την Ονδούρα υπάρχουν 4.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε 33 νοσοκομεία, κατά δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Το 62% των περίπου 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Ονδούρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Κουβανοί γιατροί είχαν αναπτυχθεί στην Ονδούρα το 1998, όταν η χώρα υπέστη τεράστια καταστροφή από τον κυκλώνα Μιτς (5.000 νεκροί). Το πρόγραμμα αυτό τερματίστηκε πέρυσι, αφού η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες αποφάσισε να μην ανανεώσει τη διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Τεγκουσιγκάλπα και την Αβάνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter