Κορονοϊός: Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική προανήγγειλε ο Κικίλιας (Video)

Κορονοϊός: Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική προανήγγειλε ο Κικίλιας (Video)

Αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν ένα lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας νωρίς το πρωί της Τρίτης, στο Open.

«Εισήγησή μου είναι ένα σύντομο, καθολικό lockdown στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και εν συνεχεία υποστήριξε ότι αυτή θα είναι η εισήγηση των ειδικών.

Είπε, μάλιστα, πως δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, εάν τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα, Τρίτη, είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown». Με λίγα λόγια, ένα lockdown σαν το αντίστοιχο του περασμένου Μαρτίου.

Το 71% των ΜΕΘ στην Αττική έχουν ήδη καλυφθεί.

«Επί 11 μήνες δίναμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στο σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη», δήλωσε.

«Η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ, και η εισήγησή μου, αν θέλετε, στην Επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο, ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να «μαζέψει» την κατάσταση», είπε.

«Πάντα οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι μας, πάντα η Επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό όταν ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου. Όλοι ζητήσατε με βάση την εμπειρία μας στο δεύτερο κύμα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να έχουμε έναν μηχανισμό τέτοιο και έχει η ελληνική Πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα-μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως», ανέφερε.

«Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες. Αυτά θα τα εισηγηθούν στην Κυβέρνηση οι ειδικοί. Εγώ πιστεύω ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, αφού δούμε και σήμερα τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε με βάση την Αττική», σημείωσε.

Τα στοιχεία

Όπως είπε ο Β. Κικίιλας με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ τις τελευταίες 3 μέρες, είχαμε στις 6/2, 231 διασωληνωμένους, στις 7/2, 245 και στις 8/2, 260 διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Δηλαδή 15 συνάνθρωποί μας διασωληνωμένοι παραπάνω την ημέρα, οι 10 από αυτούς στην Αττική. Δηλαδή, καταλαμβάνουμε και γεμίζουμε μια ολόκληρη μονάδα ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί είναι ένα νέο στοιχείο, την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5059 την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Και στα Νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή έχουμε στο 71% κατειλημμένες τις ΜΕΘ-COVID, ενώ την ίδια μέρα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%».

«Και το σύνολο των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας με Covid είναι 1899, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα είχαμε 1594.  Αυτά είναι τρία στοιχεία που μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν», είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter