Κορονοϊός: Με το βλέμμα στα νησιά οι ειδικοί ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Κορονοϊός: Με το βλέμμα στα νησιά οι ειδικοί ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Καθώς ο Αύγουστος μπαίνει και η τουριστική περίοδος κορυφώνεται, ολοένα και αυξάνεται η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων ειδικά, στα νησιά. Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που η εμβολιαστική κίνηση έχει μειωθεί αισθητά.

Ορισμένα από τα νησιά «φλερτάρουν» φλερτάρουν έντονα ακόμα και με… lockdown ενώ την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ θέτει σε ετοιμότητα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κορονοπάρτι και την επιβολή αυστηρών προστίμων για τους παραβάτες, καθώς είναι και το μοναδικό μέτρο που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για να περιορίσει την διασπορά.

Πονοκέφαλος τα νησιά

Η Κρήτη είναι εκείνη που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς από τις  650 νέες λοιμώξεις, οι 319 αφορούν την Κρήτη και οι 331 τα υπόλοιπα νησιά. Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο καταγράφηκαν 131 νέα κρούσματα, στο Ρέθυμνο 57 και στο Λασίθι 19, δηλαδή επίπεδα παρόμοια με αυτά των προηγούμενων ημερών. Στα Χανιά, ωστόσο, η τάση είναι ξεκάθαρα ανοδική, όπως δείχνουν αφενός οι 112 διαγνώσεις και αφετέρου η αύξηση κατά 102% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημαντική είναι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει και η Ρόδος ενώ στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει η Μύκονος και Ίος, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Η ανεξέλεγκτη μετάδοση που παρατηρείται στα νησιά αυτά αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, αριθμός που για τη Μύκονο την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται στα 288.9, ενώ για την Ίο έχει φτάσει στα 317.6 κρούσματα.

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται πέντε ακόμα νησιά, με 25 νέες λοιμώξεις να εντοπίζονται σήμερα στη Σαντορίνη, 19 στη Ζάκυνθο και στην Πάρο, 9 στη Λευκάδα και 3 στην Τήνο, ενώ σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί και για την Κέρκυρα (26), τη Λέσβο (16), την Κω (15) και τη Χίο (14).

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα, οι ειδικοί παρακολουθούν συνεχώς την διασπορά που παρατηρείται στις δύο μεγαλουπόλεις.

Οδηγός της επιδημίας εξακολουθεί να θεωρείται η Αττική, αφού το σύνολο της Περιφέρειας συγκεντρώνει εδώ και περίπου 15 μήνες τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο, συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν συνολικά 948 νέες μολύνσεις, με το κέντρο της Αθήνας να παίρνει τα ηνία με 204 και τις δυτικές περιοχές της Περιφέρειας να συγκεντρώνουν 200.

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης βρίσκεται από χθες και η ΠΕ Θεσσαλονίκης, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων (αλλά και νοσηλειών) που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter