Κορονοϊός: Μπαίνει σε καραντίνα η Ευρωπαϊκή Ένωση – Κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες

Κορονοϊός: Μπαίνει σε καραντίνα η Ευρωπαϊκή Ένωση – Κλείνει τα εξωτερικά της σύνορα για 30 ημέρες
Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, η ΕΕ θα «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων, θα δημιουργηθούν στα εσωτερικά
σύνορα διάδρομοι ταχείας κυκλοφορίας για τη γρήγορη διακίνηση των
αγαθών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.

Η μετακίνηση πολιτών στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται υπό περιορισμούς.

«Η Ένωση και τα κράτη μέλη της θα κάνουν ό, τι χρειάζεται», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ήδη αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να κλείνουν τα σύνορά τους λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τ,ον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές που αποφάσισε από αύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου να κλείσει τα σύνορά της σε πολίτες εκτός Σένγκεν. 

Συστήνει ευρωπαϊκή ομάδα επιστημόνων λόγω κορονοϊού

Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει συμβουλευτική επιτροπή για τη νόσο του κορονοϊού, αποτελούμενη από επιδημιολόγους και ιολόγους από διάφορα κράτη-μέλη, «η οποία θα καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για βασιζόμενα στην επιστήμη και συντονισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνου». 

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε βάσει εντολής των κρατών-μελών, θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπρόεδρος η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Φον Ντερ Λάιεν: «Έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter