Κορονοϊος: Νέα «καμπανάκια» Τζανάκη – Θωμαΐδης: «Αύξηση ιικού φορτίου 200% στην Αττική» (Video)

Κορονοϊος: Νέα «καμπανάκια» Τζανάκη – Θωμαΐδης: «Αύξηση ιικού φορτίου 200% στην Αττική» (Video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμα μία φορά η ειδική με αφορμή τη νέα έξαρση που παρουσιάζει ο κορονοϊός στην κοινότητα, τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid19. Την Παρασκευή τόσο ο Νίκος Τζανάκης όσο και ο Νίκος Θωμαΐδης από τον ΑΝΤ1 και τον ΣΚΑΪ αντίστοιχα απηύθυναν σαφείς προειδοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής αγγίζει το 200% μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενώ υπογράμμισε πως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στην ίδια περιοχή ξεπέρασε το 80%.

Μάλιστα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, υπογράμμισε ότι σε περίπου 10 -15 ημέρες αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Όσον αφορά την Όμικρον 4 και 5 που, όπως σημείωσε, έχουν επικρατήσει στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δίνουν» πιο σοβαρά συμπτώματα από την Όμικρον 2 ενώ σημείωσε προκαλούν επαναμολύνσεις της τάξης του 30%. Τόνισε, επίσης: «Για αυτόν τον λόγο η σύσταση είναι για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και να προστατεύονται φορώντας μάσκα».

 

 

Από την πλευρά του, ακόμα πιο ανήσυχος εμφανίστηκε ο Νίκος Τζανάκης σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΑΝΤ1 προειδοποιώντας πως «θα υπάρχουν επάλληλα πανδημικά κύματα, με εξάρσεις που θα μας βάζουν σε μια εγρήγορση» και υπογράμμισε ότι: «εδώ και έναν μήνα έχουμε πει ότι θα υπάρξει ένα έκτο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο».

«Αιτία της έξαρσης στα κρούσματα είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη, ιδίως το Όμικρον5, που έχει την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από όλα τα άλλα στελέχη της Όμικρον, σε συνδυασμό με την αυξημένη κοινωνικότητα και τις εκδηλώσεις που γίνονται. Σκεφθείτε ότι φέτος θα γίνουν οι γάμοι τριών ετών, ο κόσμος θα πάει σε πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Ο ιός μας επιφυλάσσει κι άλλη έκπληξη. Στην Δανία και άλλες χώρες υπάρχουν και άλλα στελέχη με μεγάλη μεταδοτικότητα και λογικά θα τα έχουμε και στην Ελλάδα», προειδοποίησε ο κ. Τζανάκης.

Όσον αφορά το αλαλούμ για την τέταρτη δόση του εμβολίου, μετά την αρχική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανέφερε πως «υπήρξε μια μικρή σύγχυση από την αρχική πληροφορία», ωστόσο είπε πως ξεκαθάρισε το τοπίο από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν την Πέμπτη.

Εν τέλει, εξήγησε πως δεν προτείνει τη χορήγηση της λεγόμενης δεύτερης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό ηλικίας από 30 έως 59 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εγώ ως γιατρός, με τα δεδομένα που έχω, δεν έχω λόγο για να πω σε έναν 30αρη, έναν 40αρη, έναν 50αρη που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα, να κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου, εφόσον δεν έχω απόδειξη πως υπάρχουν ωφελήματα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter