Κορονοϊός – Νέα μελέτη: Τι λένε οι ειδικοί για τη φυσική ανοσία και τα εμβόλια

Κορονοϊός – Νέα μελέτη: Τι λένε οι ειδικοί για τη φυσική ανοσία και τα εμβόλια

Νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet συγκρίνει τη φυσική ανοσία από τον κορονοϊό με τους εμβολιασμούς. «Ακόμη κι αν μια μόλυνση προσφέρει προστασία που μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, το επίπεδο αυτής της προστασίας μοιάζει να είναι εξίσου διαρκές, ακόμη και περισσότερο απ’ αυτό που προσφέρει ο εμβολιασμός», καταλήγει η εργασία αυτή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση.

Η σύγκριση αυτή βασίζεται στα εμβόλια αγγελιαφόρου RNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, που είναι από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid και αποτελούν την αιχμή των εκστρατειών εμβολιασμού πολυάριθμων δυτικών χωρών. Δεν πρόκειται για ένα καινούριο ζήτημα, καθώς έχουν αναπτυχθεί πολλές μελέτες συγκρίνοντας τους κινδύνους επαναμόλυνσης με Covid, ανάλογα με το αν έχει εμβολιαστεί ή αν έχει ήδη μολυνθεί.

H εργασία της Lancet συγκεντρώνει περίπου 60 προϋπάρχουσες μελέτες, πηγαίνοντας χρόνια πίσω και λαμβάνοντας κυρίως υπόψη την εμφάνιση στα τέλη του 2021 της παραλλαγής Όμικρον. Το αποτέλεσμα αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει σημασία αν θα εμβολιαστεί κάποιος ή θα μολυνθεί για να αποκτήσει μια πρώτη ανοσία: είναι πράγματι πολύ πιο επικίνδυνο να αρρωστήσει, ιδιαίτερα για τους πιο ηλικιωμένους.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη αυτή δίνει μια ακριβέστερη εικόνα για το τι μπορεί κάποιος να περιμένει στους κόλπους του πληθυσμού από την ανάπτυξη μιας «υβριδικής» ανοσίας, στο βαθμό που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν τόσο εμβολιαστεί όσο και αρρωστήσει τουλάχιστον μία φορά.

«Μακροπρόθεσμα οι περισσότερες μολύνσεις θα πλήξουν πρόσωπα καλά προστατευμένα από τις σοβαρότερες μορφές της νόσου έπειτα από προηγούμενη μόλυνση, εμβολιασμό ή και τα δύο», υπογράμμισαν ερευνητές που δεν συμμετείχαν στην έρευνα σε σχόλιό τους που δημοσιεύεται επίσης από τη Lancet.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας επιτρέπουν συνεπώς να ελπίζουμε πως τα μελλοντικά κύματα της Covid θα μεταφρασθούν σε χαμηλά επίπεδα νοσηλειών», καταλήγουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter