Κορονοϊός: Νόσησαν δυο πολίτες Μαλαισίας που επέστρεψαν από την Κίνα

Κορονοϊός: Νόσησαν δυο πολίτες Μαλαισίας που επέστρεψαν από την Κίνα

Δύο πολίτες Μαλαισίας που είχαν επαναπατριστεί από την κινεζική πόλη Ουχάν βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας της νοτιοασιατικής χώρας, αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα στα 12.

Η Μαλαισία έστειλε ένα αεροπλάνο στην Ουχάν τη Δευτέρα προκειμένου να επαναπατρίσει τουλάχιστον 100 πολίτες της που ήταν εκεί όταν η πόλη τέθηκε σε καραντίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Τα δύο κρούσματα, μια 45χρονη και ο 9χρονος γιος της, δεν έδειξαν συμπτώματα όταν υποβλήθηκαν σε λεπτομερή υγειονομικό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κουάλα Λουμπούρ, όμως εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν σήμερα ότι μολύνθηκαν από τον ιό, δήλωσε ο ο υπουργός Υγείας Ντζουλκεφλάι Άχμαντ στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον κορονοϊό.

“Και οι δύο λαμβάνουν θεραπεία σε πτέρυγα απομόνωσης… και είναι σε σταθερή κατάσταση”, δήλωσε ο Ντζουλκεφλάι.

Η Μαλαισία επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη, το πρώτο κρούσμα πολίτη της από τον κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 41χρονο οποίος τον περασμένο μήνα είχε ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη για μια συνάντηση με αντιπροσωπεία από την Κίνα που περιελάμβανε ένα άτομο από την Ουχάν — επίκεντρο της επιδημίας.

Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στην Κορέα ανέφεραν σήμερα ότι ένας 38 Νοτιοκορεάτης, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με τον πολίτη της Μαλαισίας, έχει μολυνθεί από τον ιό.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο γενικός εισαγγελέας της Μαλαισίας, Τόμι Τόμας, ανακοίνωσε πως οι αρχές θα ερευνήσουν ψευδείς ειδήσεις που δημιουργήθηκαν και διαδόθηκαν στο διαδίκτυο για το ξέσπασμα του κορονοϊού, και πως αναμένεται απαγγελία κατηγοριών κατά αγνώστων τις ερχόμενες ημέρες.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι σήμερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος ενός δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις για τον ιό που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη δημόσια ειρήνη.

Στο μεταξύ, η Ρωσία επαναπάτρισε σήμερα την πρώτη ομάδα 78 πολιτών της από την Ουχάν και σχεδιάζει να τους βάλει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατόπεδο στη Σιβηρία ενόσω θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για την ασθένεια.

Η Ρωσία, η οποία έχει περιορίσει τις διελεύσεις διά μέσου της μεθορίου της με την Κίνα (4.300 χλμ.), κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα τα πρώτα δύο κρούσματα του κορονοϊού, και τα δύο σε Κινέζους πολίτες στη Σιβηρία.

Κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί ανάμεσα στην πρώτη ομάδα των επαναπατρισθέντων, που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τιουμέν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Συνολικά, η Ρωσία σχεδιάζει να επαναπατρίσει 144 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 16 πολιτών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους. Ένα δεύτερο στρατιωτικό αεροπλάνο αναμένεται να προσγειωθεί στην Τιουμέν αργότερα σήμερα.

Η Ρωσία ανέστειλε τα απευθείας δρομολόγια επιβατικών τρένων και τις (απευθείας) εμπορικές πτήσεις από την Κίνα, εκτός από ορισμένες που περνούν από έναν ξεχωριστό τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο της Μόσχας προκειμένου να είναι ευκολότερος ο έλεγχος των επιβατών.

Τέσσερις άνθρωποι με λευκές προστατευτικές στολές υποδέχθηκαν το πρώτο αεροπλάνο, ένα στρατιωτικό Il-76, στην Τιουμέν, σύμφωνα με βίντεο που ανέβασε το ρωσικό κέντρο κρίσης για τον κορονοϊό.

Η Άννα Ποπόβα, ανώτατη αξιωματούχος της Ρωσίας στον τομέα της υγείας, δήλωσε πως οι νεοαφιχθέντες από τη Χουμπέι θα μπουν σε καραντίνα σε ένα στρατόπεδο περίπου 30 χλμ. από την Τιουμέν, μια πόλη 800.000 ανθρώπων και κεντρικό σημείο της πετρελαϊκής βιομηχανίας .

Το στρατόπεδο είναι περιφραγμένο, εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης και φρουρείται από στρατιωτικές περιπόλους, ανέφερε το ρωσικό κέντρο κρίσης.

Χθες, Τρίτη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως η Ρωσία ετοιμάζεται για ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού, καθώς σχολεία έχουν κλείσει και δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί σε διάφορες περιοχές, αν και άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα μέτρα ελήφθησαν απλώς λόγω του ιού της γρίπης.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα που τουλάχιστον 600 Ρώσοι βρίσκονταν στην επαρχία Χουμπέι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter