Κορονοϊός: Ο φόβος φυλάει τα έρημα γήπεδα

Κορονοϊός: Ο φόβος φυλάει τα έρημα γήπεδα

Ο παγκόσμιος αθλητισμός πασχίζει να ξορκίσει το μικρόβιο κατεβάζοντας ρολά, με δεκάδες αγώνες, μίτινγκ και τουρνουά να ματαιώνονται κατά ριπάς…

Tα ποδοσφαιρικά γήπεδα στη βόρεια Ιταλία ερήμωσαν, οι Κινέζοι αθλητές κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι, τα κλειστά γυμναστήρια κλειδαμπαρώθηκαν, οι πισίνες στέρεψαν και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα παραμένουν στα πάρκινγκ με τις μηχανές σβηστές. Ενας αόρατος ιός αποδείχθηκε ισχυρότερος από κάθε ορατό εχθρό, αφού έχει τη δύναμη να τρυπάει τις κλειδαριές και να ταξιδεύει με αεροπλάνα, απτόητος από τα μέτρα ασφαλείας. Ο παγκόσμιος αθλητισμός πασχίζει να ξορκίσει το μικρόβιο κατεβάζοντας τα ρολά, αλλά ο μικροσκοπικός εισβολέας προβάρει τη στολή του ολυμπιακού εθελοντή και ετοιμάζει τις βαλίτσες του τρόμου για το Τόκιο.

Η πρώτη αθλητική ομοσπονδία που προχώρησε σε δραστικά μέτρα ήταν η ΙΑΑF. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που ήταν να διεξαχθεί στη Ναντζίνγκ (370 χιλιόμετρα από την «πόλη μηδέν» Γουχάν) στις 13-15 Μαρτίου αναβλήθηκε ενάμιση μήνα προτού ανάψει τα φώτα του. Μολονότι εμφανίστηκαν πόλεις πρόθυμες να αναλάβουν ρόλο αμφιτρύωνα, προτιμήθηκε η μετάθεσή του για το 2021, ως χειρονομία καλής θέλησης προς τους Κινέζους. Το καλεντάρι της επόμενης άνοιξης προβλέπει πλέον τη διεξαγωγή παγκόσμιου και ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Οσα αθλητικά γεγονότα είχαν ανατεθεί σε κινεζικές πόλεις ματαιώθηκαν, αναβλήθηκαν ή μετατέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Οι προκριματικοί αγώνες της εθνικής Κίνας ποδοσφαίρου για το Μουντιάλ του 2022, με αντιπάλους τις Μαλδίβες εντός έδρας και το Γκουάμ εκτός, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών τον Μάρτιο. Αγώνες των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Κίνας θα διεξαχθούν στο ουδέτερο Σίδνεϊ αλλά χωρίς μετακίνηση Κινέζων φιλάθλων.

Η προολυμπιακή διοργάνωση της πυγμαχίας θα γίνει όχι στη Γουχάν αλλά στο Αμάν της Ιορδανίας. Το τουρνουά γκολφ γυναικών Blue Bay της νήσου Χαϊνάν ακυρώθηκε, ενώ το Tour China της PGA θα ανοίξει τις πόρτες του με καθυστέρηση δύο μηνών και συντομευμένο πρόγραμμα. Το τουρνουά μπιτς βόλεϊ της Γιανγκζού εξοστρακίστηκε στο φθινόπωρο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αγώνες σκι που είχαν προγραμματιστεί για τις 15-16 Φεβρουαρίου στη Γιανκίνγκ δεν έγιναν ποτέ.

Το γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στη Σαγκάη, προγραμματισμένο για τις 19 Απριλίου, θα γίνει αργότερα, εφόσοντο επιτρέψουν οι συνθήκες. Το σχέδιο διεξαγωγής αγώνα της Φόρμουλα E στην πόλη Σάνια παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Το σπουδαίο τουρνουά τένις γυναικών του Χσιάν (13-19 Απριλίου) ματαιώθηκε, αφού οι περισσότεροι αθλητές έσπευσαν να αποσυρθούν. Οι αγώνες χόκεϊ Κίνα – Αυστραλία (Τσανγκζού, 14-25 Μαρτίου) πήραν αναβολή. Η FIBA του μπάσκετ έκλεισε τα «παράθυρά» της αναβάλλοντας τους αγώνες Ιαπωνία – Κίνα, Φιλιππίνες – Ταϊλάνδη, Κίνα – Μαλαισία.

Τα πρωταθλήματα της Κίνας σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα αθλήματα σταμάτησαν μέχρι νεωτέρας. Οι αγώνες των τριών κινεζικών ομάδων στο Champions League της Ασίας ορίστηκε να διεξαχθούν τον Απρίλιο και… βλέπουμε. Η εθνική ομάδα τένις της Κίνας δήλωσε «φορφέ» στην αναμέτρηση με τη Ρουμανία για τα πλέι οφ του Κυπέλλου Ντέιβις, αφού στάθηκε αδύνατο να ταξιδέψει.

Η μοναδική παγκόσμια αθλητική ομοσπονδία που εμφανίζεται ατρόμητη και απρόσβλητη στον πανικό είναι αυτή του μπάντμιντον, η οποία υπόσχεται να διεξαγάγει κανονικά το περίφημο Πρωτάθλημα Ασίας, το οποίο μάλιστα είναι να γίνει στην πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία (Γουχάν). Πάντως το αντίστοιχο Masters της κινεζικής πόλης Χαϊνάν αναβλήθηκε αφού οι αθλητές φυλλορρόησαν.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα γήπεδα και σε χώρες που γειτνιάζουν με την Κίνα ή δέχονται καθημερινά πολυάριθμες πτήσεις από αυτήν. Το Βιετνάμ δήλωσε επίσημα ότι αρνείται να στεγάσει οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση μέχρι να περάσει το κακό. Η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη ανέβαλαν για τον Οκτώβριο τρία διεθνή πρωταθλήματα γκολφ προγραμματισμένα για την άνοιξη. Παρόμοια καθυστέρηση συμφωνήθηκε για τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράγκμπι στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ.

Το Ασιατικό Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών θα γίνει τον Μάρτιο όχι στο Καζακστάν, που έχει εκτεταμένη συνοριακή γραμμή με την Κίνα, αλλά στο Τουρκμενιστάν. Το Πρωτάθλημα Ασίας Μεικτών Πολεμικών Τεχνών της ΜΜΑ θα διεξαχθεί κανονικά στη Σιγκαπούρη αλλά χωρίς θεατές.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πινγκ Πονγκ στη Νότια Κορέα δεν θα γίνει στις 22-29 Μαρτίου, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, αλλά τον Ιούνιο. Στην ίδια χώρα αναβλήθηκε η έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος (Κ League), ενώ οι αγώνες των τεσσάρων κορεατικών ομάδων του ασιατικού Champions League γίνονται με κλειστές πόρτες.

Πανικός στην Ιταλία

Η επιδρομή του κορονοϊού στην Ιταλία προξένησε αντιδράσεις μετά την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, αρχής γενομένης από την αναβολή του αγώνα γυναικών Σκωτία – Ιταλία για την περίφημη διοργάνωση Six Nations του ράγκμπι. Οι επικείμενες αναμετρήσεις των αντρών μεταξύ Ιταλίας – Αγγλίας και Ιρλανδίας – Ιταλίας τελούν υπό αναθεώρηση, ενώ ματαιώθηκαν ταξίδια βρετανικών ομάδων στην Πάρμα και στο Τρεβίζο.

Οταν οι αρχές της Λομβαρδίας και του Βένετο κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό τον φόβο της διασποράς, μπήκε λουκέτο στις θύρες των γηπέδων όλων των αθλημάτων. Τέσσερις αγώνες των ομάδων του βορρά στη Serie A αναβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το προχθεσινό Ιντερ – Λουντογκόρετς για το Europa League έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Η Ferrari έκλεισε τις πόρτες του εργοστασίου της στο Μαρανέλο για όσους επισκέπτες ζουν στις προσβεβλημένες περιοχές ή τις έχουν επισκεφτεί πρόσφατα. Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ σταμάτησε προσωρινά, ενώ αναμετρήσεις της Euroleague γυναικών όπου συμμετέχουν ιταλικές ομάδες μεταφέρθηκαν στη Λιουμπλιάνα.

Ξένες εθνικές ομάδες (π.χ. Αυστραλία) που είχαν προγραμματίσει να μεταβούν νωρίς στην Ιταλία για να προετοιμαστούν ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά γυναικών άλλαξαν τα σχέδιά τους και απαιτούν τη μεταφορά της διοργάνωσης από την Τεργέστη σε τρίτη χώρα. Στο συγκεκριμένο τουρνουά (8-15 Μαρτίου) θα διεκδικήσει το ολυμπιακό εισιτήριο και η εθνική Ελλάδας. Το φάιναλ φορ των γυναικών στο ιταλικό πόλο αναβλήθηκε.

Αποσύρθηκε η Κίνα

Οσοι παρακολούθησαν την προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια στον αγώνα Παγκόσμιου Κυπέλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μελβούρνη θα πρόσεξαν ότι απουσίαζε ο μεγάλος αντίπαλός του Γιανγκ Λιου. Η κινεζική αποστολή αποσύρθηκε την ύστατη στιγμή από τους αγώνες μολονότι είχε κλείσει δωμάτια και αεροπορικά εισιτήρια, αφού οι Αυστραλοί απαιτούσαν να τεθούν οι αθλητές σε καραντίνα για ενδελεχείς εξετάσεις, όπως έγινε με την εθνική ποδοσφαίρου γυναικών της Κίνας.

Το ίδιο υπολογίζεται ότι θα συμβεί στους επόμενους αγώνες μέσα στον Μάρτιο (Μπακού και Ντόχα), αλλά ο Λιου έχει ήδη πετύχει τις τρεις νίκες που απαιτούνται για να φέρει τον Πετρούνια σε μειονεκτική θέση. Ο Ελληνας ολυμπιονίκης καλείται να κερδίσει και τους δύο αγώνες που υπολείπονται με υψηλή βαθμολογία για να υπερισχύσει στην άτυπη ισοβαθμία. Είναι βεβαίως άγνωστο τι θα συμβεί με τους Κινέζους αθλητές μέχρι τον Ιούλιο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter