Κορονοϊός: Οι επικίνδυνοι δρόμοι της συνωμοσιολογίας

Κορονοϊός: Οι επικίνδυνοι δρόμοι της συνωμοσιολογίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας πάντα έβρισκαν ευήκοα ώτα, αφού οι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να πιστέψουν ένα εξωφρενικό ψέμα παρά μια άβολη αλήθεια. Τα πράγματα όμως στην περίπτωση των αντιεμβολιαστών φαίνεται να παίρνουν ανησυχητική τροπή.

Το περασμένο Σάββατο στη Γερμανία ένας ταμίας πρατηρίου καυσίμων έπεσε νεκρός από πυρά που δέχτηκε από πελάτη-αντιεμβολιαστή. Ο λόγος; Ο υπάλληλος τον προέτρεψε να φορέσει τη μάσκα του. Αυτή η δολοφονία αποτελεί δείγμα της ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος των συνωμοσιολόγων στη Γερμανία, οι οποίοι για καιρό καλούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «ένα παράδειγμα».

Αφηγήματα συνωμοσίας

Δύο είναι τα κύρια αφηγήματα συνωμοσίας που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού: ότι ο κορονοϊός είναι αποκύημα της φαντασίας και ότι είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Η ΜΚΟ Κέντρο για την Παρακολούθηση, Ανάλυση και Στρατηγική (CeMAS) σε σφυγμομέτρηση που έκανε στη Γερμανία σε σχέση με αυτά τα δύο αφηγήματα έδειξε ότι σχεδόν ένας στους τρεις Γερμανούς πιστεύει είτε ένα από τα δύο είτε και τα δύο αφηγήματα, πράγμα οξύμωρο.

Αυτό το φαινόμενο συναντάται συχνά στην ψυχολογία, δηλαδή οι άνθρωποι να πιστεύουν δύο λογικά ασύμβατες ιδέες ταυτόχρονα. Βέβαια τα αποτελέσματα θα μπορούσε κάποιος να τα κρίνει ενθαρρυντικά σε σχέση με εκείνα από τις ΗΠΑ, όπου ένας στους δύο πιστεύει τουλάχιστον σε μία θεωρία συνωμοσίας.

Ψυχολόγοι υπογραμμίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας στη δημοκρατία: όσοι πιστεύουν ότι πίσω από οτιδήποτε δρουν κρυφές δυνάμεις αποσύρονται από τη δημοκρατική διαδικασία και αποζητούν εναλλακτικές. Οσο περισσότερο πιστεύουν στη θεωρία συνωμοσίας τόσο περισσότερο επιδιώκουν να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους με βίαια μέσα. Εκεί είναι που βρίσκει ζωτικό χώρο και παρεισφρέει η ακροδεξιά.

Το AfD ψαρεύει σε θολά νερά

Οπως ήταν φυσικό, μια τέτοια δεξαμενή ψηφοφόρων δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη, ειδικά ενόψει εκλογών. Το ακροδεξιό AfD στο πρόγραμμά του ευαγγελίζεται την κατάργηση όλων των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στην πόλη Μπάουτζεν της ανατολικής Γερμανίας, όπου το κόμμα κατέγραψε τα καλύτερα ποσοστά του στις περασμένες εκλογές, ο υποψήφιος προωθεί μια άκρως αντιεμβολιαστική ατζέντα. Ο τοπικός βουλευτής του AfD Κάρστεν Χίλζε, σύμφωνα με το AFP, είπε ότι «τα κρούσματα χειραγωγούνται για να φαίνονται πολλά και να τρομάζουν τον κόσμο»… Περίπου 1.000 άτομα έχουν πεθάνει από κορονοϊό στην περιοχή, πράγμα που κάνει τη στάση του ακόμη πιο ανησυχητική.

Ευρωπαίοι «ψεκασμένοι»

Αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγοι αποτελούν δεξαμενή ψήφων για την ακροδεξιά. Το γερμανικό AfD ζητά κατάργηση των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας!

Οι συνωμοσιολόγοι έχουν απλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως μέσω της εφαρμογής Telegram, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο λόγω της ανωνυμίας που παρέχει. Σε πολλές χώρες έγιναν αντιεμβολιαστικές πορείες οργανωμένες μέσω Telegram.

Στη Βρετανία ο δημοσιογράφος Νικ Γουότ προπηλακίστηκε από αντιεμβολιαστές μπροστά στα μάτια της αστυνομίας για τα ψέματα που υποτίθεται ότι διέδιδε υπέρ των εμβολίων!

Στην Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του. Αλλωστε οι αντιεμβολιαστές εκεί έχουν ισχυρή εκπροσώπηση από τους ακροδεξιούς Αδερφούς της Ιταλίας με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι.

Στη Γαλλία, όπου ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια ήταν πολύ έντονος, το αντιεμβολιαστικό κίνημα ήταν πολύ δυνατό. Κι εκεί υπήρξαν προσπάθειες εκμετάλλευσης τόσο από τη Μαρίν Λεπέν όσο και από τον Φλοριάν Φιλιπό, που έμειναν ωστόσο άκαρπες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter