Κορονοϊός: Οι τρεις… σωματοφύλακες των χρηματικών δωρεών

Κορονοϊός: Οι τρεις… σωματοφύλακες των χρηματικών δωρεών

Επιστήμονες από το χώρο της δικαιοσύνης, της οικονομίας και της ιατρικής –με πολιτική εμπειρία και ταυτότητα υπό την ευρεία (και στενή) έννοια- θέτουν στο μικροσκόπιό τους το ταμείο χορηγιών για τη μάχη κατά της πανδημίας που έχει δημιουργηθεί στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ).

Ορίστηκε επισήμως η επιτροπή η οποία θα ελέγχει την υλοποίηση χρηματικών δωρεών του Ειδικού Λογαριασμού κορoνοϊού COVID-19, με έδρα στο Υπουργείο Υγείας. Θα έχει πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, τέως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (με αναπληρωτή τον Ιωάννη Βλάσση, υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας). Μέλη της επιτροπής θα είναι επίσης ο Δημήτρης Μπουραντάς, τέως Καθηγητής και Διευθυντής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, (με αναπληρώτρια την Βασιλική Παπανότη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας) και ο Χρήστος Κίττας, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (με αναπληρώτρια την Παρασκευή Καψιώχα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Νομικών Προσώπων του Υπουργείου Υγείας).

Την απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής του Ειδικού Λογαριασμού κορονοϊού COVID-19 υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το απόγευμα της Τρίτης, 7 Απριλίου ( Αρ. Πρωτ.: Α1β/Γ.Π. οικ. 23448-7.4.2020). Σε αυτή αναφέρεται ότι έργο της επιτροπής θα είναι:

-η εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας όλων των αναγκαίων ενεργειών και δράσεων για τον έλεγχο της διαχείρισης και αξιοποίησης των κονδυλίων χρηματικών δωρεών και

-η αναζήτηση κάθε σχετικού εγγράφου για «την παροχή αναλυτικής και αιτιολογημένης λογοδοσίας εκ μέρους της ΙΦΕΤ ΑΕ αναφορικά με την υλοποίηση των ανωτέρω δωρεών σε χρήμα και με την απόδοση των προμηθευθέντων ειδών στις δημόσιες δομές υγείας».

Θυμίζουμε ότι Σωτήρης Ρίζος ανέλαβε την ηγεσία του ΣτΕ, το 2013 και αποχώρησε το 2015, ενώ υπήρξε επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της προεδρίας της Δημοκρατίας επί Προκόπη Παυλόπουλου. Εχοντας κατά καιρούς εκφράσει θέσεις για την αντιμετώπιση των παθογενειών στην απονομή δικαιοσύνης, προ τριετίας βρέθηκε απέναντι στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διαφωνώντας κάθετα με την πρότασή της για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών και πέραν των 67 ετών-μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος ήταν τότε και η κριτική του πρώην προέδρου του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένου ( (και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μητσοτάκη) .

Ο Χρήστος Κίττας είναι καθηγητής Ιατρικής ο οποίος εκτός από πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών διετέλεσε και Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου , πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Είναι αξιοσημείωτο τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, ιδρύθηκε το κόμμα Κοινωνία Αξιών με πρόεδρο τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρης Μπουραντά, το οποίο μετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 αυτόνομα, όπως και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ενώ στις ευρωεκλογές του Μάη 2019, η Κοινωνία Αξιών συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού. Κινείται στον χωρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, όπως έχει επισημάνει, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ αλλά και με κεντρώα στελέχη της δεξιάς. Και μια λεπτομέρεια με σημασία: ο Δημήτρης Μπουραντάς ανέλαβε το 2019 καθήκοντα στο New York College ως νέος Πρύτανης του εκπαιδευτικού ομίλου στην Αθήνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter