Κορονοϊός-Οικονομία: Η «μητέρα όλων των κολλημάτων» αναμένεται στην εφοδιαστική αλυσίδα

Κορονοϊός-Οικονομία: Η «μητέρα όλων των κολλημάτων» αναμένεται στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ένα μεγάλο κόλλημα στην εφοδιαστική της αλυσίδα καθώς η επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ασία και ιδιαίτερα στην Κίνα, λούζει τους επενδυτές με κρύο ιδρώτα.

Παρά το γεγονός ότι το ξέσπασμα της Όμικρον στην Κίνα είναι πιο μικρό σε σχέση με τις χώρες της Δύσης, οι κινεζικές αρχές δεν παίρνουν κανένα ρίσκο. Τις τελευταίες εβδομάδες τα αραιά κρούσματα του ιού έχουν προκαλέσει το κλείσιμο σε εργοστάσια ρουχισμού και αναβολές σε παραδόσεις φυσικού αερίου γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας στα ανατολικά της χώρας: το Νίνγκμπο, το Τιαντζίν και η Σεντζέν, στην αναστολή της λειτουργίας των κατασκευαστών ημιαγωγών στην πόλη Σι’αν που βρίσκεται σε lockdown, καθώς και ένα ακόμα lockdown στην επαρχία Χενάν. Η Χενάν και η Γκουάνγκντονγκ, που έχουν επίσης καταγράψει κρούσματα, είναι κέντρα παραγωγής ηλεκτρονικών ειδών. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να βλάψει την παραγωγή των iPhone.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην επιθετική πολιτική «μηδενικού Covid» που ακολουθεί η Κίνα, που παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματική για την συγκράτηση της πανδημίας προκαλεί σημαντικά κολλήματα στην οικονομία αφού συνήθως σημαίνει παρατεταμένα lockdown και περιορισμό της μετακίνησης των πολιτών. Οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι που επιβάλλονται σε ολόκληρες πόλεις διακόπτουν την κανονική ροή της παραγωγής.

Οι εταιρείες που έχουν αναθέσει την παραγωγή τους σε εργοστάσια της Κίνας αναγκάζονται να ψάξουν για εναλλακτικές τοποθεσίες όπου μπορούν να μετακινήσουν την παραγωγή τους. Με τις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας να αποκλιμακώνονται με αργό ρυθμό, το κόλλημα της παγκόσμιας οικονομίας δε φαίνεται να λύνεται στο εγγύς μέλλον όπως ήλπιζαν πολλοί οικονομολόγοι στη Δύση.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter