Koρονοϊός: Όλοι εναντίον όλων – Πολλά κράτη κλείνουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα, βάζoυν σε καραντίνα «αλλοδαπούς» ταξιδιώτες!

Koρονοϊός: Όλοι εναντίον όλων – Πολλά κράτη κλείνουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα, βάζoυν σε καραντίνα «αλλοδαπούς» ταξιδιώτες!

Όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις εισόδους τους σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού. Κλείνουν χερσαία και θαλάσσια σύνορα, βάζουν σε καραντίνα 14 ημερών αλλοδαπούς ταξιδιώτες, κλείνουν καταστήματα, απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις!

Σε περίπου 3.800 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ασθενείς που υπέκυψαν από επιπλοκές παραμένουν οκτώ, απολογισμός αμετάβλητος από την προηγουμένη. Στο μεταξύ διευρύνονται συνεχώς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Τα περισσότερα κρούσματα (1.154) εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κυρίως στην περιοχή Χάινσμπεργκ. Ακολουθούν η Βαυαρία και η Βάδη – Βυρτεμβέργη, ενώ πλέον όλα τα κρατίδια είναι αντιμέτωπα με κρούσματα της επιδημίας. Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP): τους Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, Χάγκεν Ράινχολντ και Τόμας Σατελμπέργκερ. Ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, χωρίς ωστόσο να έχει κατονομαστεί.

Στους δρόμους της Γερμανίας, είναι ήδη οφθαλμοφανής η νέα κατάσταση, καθώς η κυκλοφορία έχει περιοριστεί αισθητά. Από την Δευτέρα μάλιστα, με τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα κλειστά, όπως και τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους, αναμένεται η κίνηση των πολιτών να περιοριστεί περαιτέρω. Το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε πάντως σήμερα «fake news» τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να σχεδιάζει ακόμη δραστικότερα μέτρα.

Η Εσθονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους στους αλλοδαπούς, με κάποιες εξαιρέσεις, ενώ και η Λετονία επίσης αποφάσισε περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράρας.

Βάσει των ελέγχων αυτών απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Εσθονίας σε όλους τους αλλοδαπούς. Θα επιτρέπεται μόνο στους Εσθονούς, σε όσους διαθέτουν άδεια παραμονής και στους αλλοδαπούς ένα μέλος της οικογένειας των οποίων ζει στην Εσθονία, οι οποίοι και πάλι θα πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη.

Η Εσθονία, μία χώρα της Βαλτικής με 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 115 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Οι αλλοδαποί θα μπορούν να διασχίζουν την Εσθονία για να επιστρέψουν στη χώρα τους με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από την covid-19. Το ίδιο θα ισχύει και για τις διεθνείς μεταφορές.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει τα σχολεία, τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τα κέντρα διασκέδασης και άθλησης και είχε απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συναθροίσεις ως την 1η Μαΐου.

Στη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Σάουλιους Σκβερνέλις ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς από σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας, με εξαίρεση όσους διαθέτουν άδεια παραμονής, τους εργαζόμενους σε διπλωματικές αποστολές και τους στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ.

Από τα μέτρα δεν θα επηρεαστεί η μεταφορά προϊόντων, πρόσθεσε ο Σκβερνέλις.

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό την εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της χώρας και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις», εξήγησε ο Λιθουανός πρωθυπουργός.

Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει ως χθες το Σάββατο εννέα κρούσματα του νέου κορονοϊού. Το Βίλνιους είχε αποφασίσει ήδη από την Παρασκευή να κλείσει όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις μεγάλες δημόσιες συναθροίσεις.

Από αύριο Δευτέρα όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όμως θα μπορέσει να συνεχιστεί η διανομή φαγητού κατ’ οίκον. Τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα μείνουν ανοικτά.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα παρουσιάσει αύριο ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας, «τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».

Η Λετονία, όπου έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα της covid-19 σε σύνολο 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων αναμένεται να αναστείλει από αύριο Δευτέρα όλες τις διεθνείς πτήσεις καθώς και τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τα τουριστικά οχήματα καθώς και για τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων», επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Λετονός υπουργός Μεταφορών Σάλις Λινκάιτς.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις, με τις όμορες χώρες (Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο). Θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των εμπορευμάτων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έφθασε στους 38, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 3 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.

Όμως και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε χθες την απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της χώρας σε αλλοδαπούς πολίτες που προέρχονται και από χώρες μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού. Μέχρι το Σάββατο απαγορευόταν η είσοδος μόνο σε αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού.

Σε σχέση με την Ελλάδα, με βάση την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, παραμένει ανοιχτή η συνοριακή δίοδος στους Ευζώνους, ενώ κλείνουν οι συνοριακοί δίοδοι της Δοϊράνης (περιοχή Κιλκίς) και της Νίκης (περιοχή Φλώρινας).

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι απαγορεύει καταρχήν για τριάντα ημέρες την είσοδο στην επικράτεια της σε μη μόνιμους κατοίκους και υπηκόους της που έχουν ταξιδέψει σε κράτη τα οποία πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού μέσα στις τελευταίες 14 ημέρες.

Η απόφαση περιέχεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δεν διευκρινίζεται στο διάταγμα ποιες είναι οι χώρες στους ταξιδιώτες από τις οποίες απαγορεύει την είσοδο το Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, οι αρχές της Αργεντινής έχουν προσωρινά σταματήσει να χορηγούν θεωρήσεις διαβατηρίου σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στην Αργεντινή, χώρα που βίωνε οικονομική κρίση ήδη προτού αρχίσει να εξαπλώνεται η πανδημία, οι αρχές καταμετρούσαν μέχρι χθες Σάββατο 45 κρούσματα, υπερδιπλάσια από τα 21 που καταγράφονταν την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας θα επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα σε όλους όσοι φθάνουν στην επικράτεια από το εξωτερικό μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αρχές της Αυστραλίας πρόκειται να απαγορεύσει εξάλλου να ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, καταρχήν για τριάντα ημέρες, πρόσθεσε ο Μόρισον.

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν καταγράψει τρεις θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και πάνω από 250 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter