Κορονοϊός: Ολόκληρη η επαρχία του Τιρόλου στην Αυστρία σε καραντίνα

Κορονοϊός: Ολόκληρη η επαρχία του Τιρόλου στην Αυστρία σε καραντίνα
Ολόκληρη η επαρχία του Τιρόλου και οι περίπου 750.000 κάτοικοί της τέθηκαν σε καραντίνα χθες το βράδυ, καθώς η περιοχή αυτή των Άλπεων έχει μετατραπεί στην εστία της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στο Τιρόλο καταγράφονται 474 κρούσματα από τα συνολικά 1.646 στη χώρα (πέντε θάνατοι). Εδώ και αρκετές ημέρες, η πίεση ανέβαινε στην επαρχία, διάσημη στην Ευρώπη για τα χιονοδρομικά της κέντρα, που χαρακτηρίζονται συχνά η μηχανή της τοπικής οικονομίας.

Οι περιφερειακές αρχές ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε καραντίνα όλες, και τις «279 κοινότητες του Τιρόλου» χθες το βράδυ. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοί τους δεν θα πρέπει, εκτός εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, να τις εγκαταλείπουν ή να βγαίνουν από την επαρχία, η οποία δεν θα είναι επίσης προσβάσιμη προς όσους βρίσκονται εκτός αυτής.

«Η απομόνωση του Τιρόλου είναι απόλυτα απαραίτητη. Διότι θέλουμε να εμποδίσουμε τον ιό να εξαπλωθεί από το Τιρόλο και θέλουμε επίσης να προστατευθούμε περισσότερο», εξήγησε ο περιφερειάρχης.

Το Τιρόλο, στη δυτική Αυστρία, γειτονεύει με την Ιταλία και με τη Γερμανία. Σε αυτό βρίσκονται πολλά διάσημα κέντρα χειμερινών αθλημάτων.

Σε ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα του, στην κοινότητα Ισγκλ, μολύνθηκαν πολλοί τουρίστες από τις αρχές Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε σκληρές επικρίσεις για την αντίδραση των τοπικών αρχών.

Ο ιός εξαπλώθηκε από πολλούς σκιέρ που επέστρεψαν στις πατρίδες τους αφού έκαναν εκεί τις διακοπές τους. Στη Δανία και στη Νορβηγία, καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα που συνδέονται με το Τιρόλο. Από αυτή την εστία έφυγαν επίσης άνθρωποι που είχαν μολυνθεί προς τη Σουηδία, την Ισλανδία, τη Γερμανία, ακόμη και τον Καναδά.

Όλοι οι σταθμοί σκι της Αυστρίας επέσπευσαν το τέλος της χειμερινής σεζόν. Οι αναβάσεις σταμάτησαν το βράδυ της Κυριακής.

Η κοιλάδα όπου βρίσκεται η Ισγκλ και πολλές γειτονικές κοινότητες βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα εδώ και πολλές ημέρες, ενώ η υπόλοιπη Αυστρία τέθηκε σε περιορισμό, με δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων, τη Δευτέρα.

Η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού θα «διαρκέσει πάρα πολύ καιρό», προεξόφλησε χθες ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εκτιμώντας πως ο κόσμος θα βγει από αυτήν «τελείως διαφορετικός». Ο αντίκτυπος της πανδημίας «θα μας απασχολεί για μήνες», είπε ο επικεφαλής των αυστριακών συντηρητικών, που συγκυβερνούν με τους Πράσινους, υποσχόμενος να «κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και να εγγυηθεί τις θέσεις απασχόλησης».

Αυτή η κρίση, συμπλήρωσε ο Κουρτς, θα οδηγήσει τον κόσμο να ξανασκεφτεί το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και θα έχει συνέπειες «στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο», τον τρόπο «που ζούμε». Στηλίτευσε εξάλλου το ότι στην ΕΕ, «η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί παρά μόνο όταν τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά».

Η ίδια η Αυστρία δέχεται επικρίσεις από την Ιταλία για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση.

Μια εκπρόσωπος της αυστριακής εθνικής υπηρεσίας για την απασχόληση προέβλεψε χθες ότι η ανεργία θα αυξηθεί «μαζικά». Εξήγησε ότι 450 εταιρείες κατέθεσαν αίτηση για να ενταχθούν προσωρινά οι εργαζόμενοί τους σε πρόγραμμα του ταμείου ανεργίας μόνο τη Δευτέρα.

Η Αυστρία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που ευημερούν, κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,6% το 2019, υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, και δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2018 και το 2019 (0,7%). Αλλά η πρόγνωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ χθες είναι πως η χώρα θα καταγράψει έλλειμμα τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ φέτος.

Αφού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποδεσμεύει εκτάκτως 4 δισ. δολάρια για να στηρίξει την αυστριακή οικονομία, η κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος-Πρασίνων αύξησε το ποσό που θα δαπανήσει για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία στα 38 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 9 δισεκατομμύρια είναι πιστώσεις και εγγυήσεις προς επιχειρήσεις και 10 δισεκατομμύρια αναβολές φόρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter