Κορονοιός: Πάνω από 1.900 οι νεκροί ανάμεσά τους και ο διευθυντής νοσοκομείου της Ουχάν

Κορονοιός: Πάνω από 1.900 οι νεκροί ανάμεσά τους και ο διευθυντής νοσοκομείου της Ουχάν

 Σχεδόν 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκτός ηπειρωτικής Κίνας και σχεδόν 72.500 πολίτες έχουν μολυνθεί από τον ιό. Παράλληλα, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 900 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε περίπου τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της αφρικανικής ηπείρου.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή 14η Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε και ο πρώτος θάνατος εκτός της Ασίας και του Ειρηνικού και μάλιστα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία. 

Θύμα της επιδημίας ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ουχάν

Θύμα του κορονοϊού έπεσε και ο διευθυντής του κυριότερου νοσοκομείου της μεγαλούπολης Ουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, ο οποίος υπέκυψε σήμερα όπως μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ο Λιου Τζιμίνγκ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Γουτσάνγκ της Ουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον ιό, υπέκυψε στις 10:30, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πρόκειται για τον δεύτερο εξέχοντα Κινέζο γιατρό που πεθαίνει από τον covid-19. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο πέθανε ο Λι Ουενλιάνγκ, ο γιατρός που πρώτος είχε ενημερώσει τις αρχές για τον νέο ιό, αρχικά χωρίς αποτέλεσμα.

Όπως και με τον θάνατο του Λι, χθες Δευτέρα το βράδυ υπήρξε σύγχυση στους κινεζικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Λιου.

Αρχικά η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην επαρχία Χουμπέι ανήρτησε στο Διαδίκτυο ότι ο Λιου πέθανε. Λίγο αργότερα όμως, σε νέα ανάρτηση, έγραψε ότι είναι ακόμη ζωντανός.

«Σύμφωνα με συγγενείς του Λιου, οι γιατροί του νοσοκομείου κάνουν τα πάντα για να τον σώσουν», τόνιζε η επιτροπή στη δεύτερη ανάρτηση, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη λανθασμένη πληροφορία προήλθε από έναν καλό φίλο του Λιου που δεν γνώριζε τις τελευταίες εξελίξεις.

Η επαρχιακή Επιτροπή Υγείας δεν έχει κάνει καμία άλλη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση σήμερα το πρωί από την κρατική τηλεόραση για τον θάνατο του γιατρού.

Ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι 1.716 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό και έξι από αυτούς έχουν πεθάνει.

Η επιδημία απειλεί το παγκόσμιο απόθεμα αντιβιοτικών

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα προειδοποιεί ότι ο πλανήτης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με έλλειψη αντιβιοτικών αν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον εφοδιασμό της φαρμακευτικής βιομηχανίας εξαιτίας του κορονοϊού.

Ο Γεργκ Βούτκε τόνισε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Πεκίνο ότι ο συγχρονισμός των προμηθειών στην Κίνα εμποδίζεται από το ξέσπασμα, το οποίο έχει επίσης προκαλέσει επίσης μεγάλες δυσχέρειες στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Βούτκε υπογράμμισε ότι πολλές εταιρείες βλέπουν να εξαντλούνται τα αποθέματα υλικών συσκευασίας που έχουν στη διάθεσή τους, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις που συνδέονται με αβεβαιότητες ως προς το ελεγκτικό πλαίσιο.

Ενίσχυση των προσπαθειών για την πρόσβαση των σχολείων

Την ίδια ώρα, κλειστά παραμένουν σχολεία και πανεπιστήμια λόγω της επιδημίας. Το Πεκίνο ωστόσο, καταβάλλει προσπάθειές για την επέκταση της διαδικτυακής ευρυζωνικής σύνδεσης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ενισχυθεί η μάθηση μέσω του διαδικτύου για τους μαθητές και αναφορικά με το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής (MIIT).

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν τρεις μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (China Telecom, China Mobile και China Unicom) προκειμένου να παρέχουν περισσότερο αξιόπιστες διαδικτυακές υπηρεσίες μάθησης, όπως η οργάνωση τάξεων μέσω σύγχρονης τεχνολογίας (cloud), αλλά και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας άμεσης μετάδοσης δεδομένων (livestreaming) σύμφωνα με το MIIT.

Ο Καναδάς στέλνει αεροσκάφος για να παραλάβει καναδούς επιβαίνοντες στο Diamond Princess

Αεροσκάφος το οποίο μίσθωσε η καναδική κυβέρνηση αναχώρησε για την Ιαπωνία, προκειμένου να παραλάβει και να επαναπατρίσει τους Καναδούς που συγκαταλέγονται στους επιβάτες του Diamond Princess — του κρουαζιερόπλοιου που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη εστία του νέου κορονοϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας — μετέδωσε το ιδιωτικό ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του καναδού ΥΠΕΞ Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε πως το αεροσκάφος θα έχει επιστρέψει στον Καναδά το απόγευμα της Τρίτης. Θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο καναδικής στρατιωτικής βάσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι επιβαίνοντες αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα.

Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια κάποιος εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας στο Τόκιο για να σχολιάσει την πληροφορία.

Το Diamond Princess παραμένει σε καραντίνα από τις αρχές του μήνα στη Γιοκοχάμα. Οι επιβάτες — στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 3.711 επιβάτες και πλήρωμα όταν αποφασίστηκε η επιβολή του μέτρου — βρίσκονται υπό περιορισμό στις καμπίνες τους και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις σταδιακά. Η καραντίνα επιβλήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ένας ηλικιωμένος επιβάτης ο οποίος αποβιβάστηκε από το σκάφος στο Χονγκ Κονγκ είχε μολυνθεί από τον COVID-19.

Οι χώρες που πλήττονται

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο.

Κίνα

Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.886 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ενώ σχεδόν 72.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο).

Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 58 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα

30 κρούσματα.

Ιαπωνία

65 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 454 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί. Πολλοί Αμερικανοί απομακρύνθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε πτήση προς τη χώρα τους, όπου θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ταϊβάν

20 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο.

Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

Μαλαισία

22 κρούσματα.

Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο ο οποίος καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη

77 κρούσματα.

Ταϊλάνδη

35 κρούσματα.

Βιετνάμ

16 κρούσματα.

Νότια Ασία

Ινδία

Τρία κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

Αυστραλία

15 κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς

Οκτώ κρούσματα.

ΗΠΑ

29 κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία

16 κρούσματα.

Γαλλία

12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.

Ιταλία

Τρία κρούσματα.

Ισπανία

Δύο κρούσματα. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

Σουηδία

Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο

9 κρούσματα.

Ρωσία

2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εννέα κρούσματα.

Αφρική

Αίγυπτος

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα του COVID-19, το πρώτο στην Αφρική.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter