Κορονοϊος: Παραμένουν 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τι θα συμβεί αν μπούμε στην φάση 2;

Κορονοϊος: Παραμένουν 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα – Τι θα συμβεί αν μπούμε στην φάση 2;

Στους 31 παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς 21 ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό  την Πέμπτη που ανήκαν στον ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ μαζί με τον 66χρονο και την γυναίκα. 

Από αυτούς τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονος είναι επίσης σε σοβαρή κατάσταση με πιο βαριά πνευμονία και οι άλλοι δυο επίσης έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ακολουθούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ.

Για την πορεία της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου μίλησε στον ΑΝΤ1 ο θεράπων ιατρός, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο ασθενής βρίσκεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και είναι σε μία σοβαρή κατάσταση και είμαστε on call, αν χρειαστεί να διασωληνωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. «Είναι σταθερός, τον παρακολουθούμε στενά», είπε ακόμη και επισήμανε: «Θα δούμε ανάλογα με την πορεία τι θα κάνουμε».

Όσο για τα υπόλοιπα κρούσματα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «είναι σε καλή κατάσταση εκτός από δύο που έχουν και αυτά λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού» υπογραμμίζοντας πως στο νοσοκομείο του Ρίου ετοιμάζεται και 2η κλινική με δεδομένο πως τα κρούσματα είναι αρκετά, πλην τον θάλαμο αρνητικής πίεσης και της οφαθμολογικής κλινικής.

Την ίδια ώρα, σε καραντίνα  βρίσκονται και τα τρία παιδιά του 66χρονου ενώ γίνεται απολύμαση στα σχολεία της Αμαλιάδας. Ειδικότερα, θα γίνει πλήρης απολύμανση όλων των σχολικών κτηρίων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται τόσο στην Αμαλιάδα όσο και σε ολόκληρη την εδαφική ενότητα του δήμου Ήλιδας.

Τι είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας

Ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων επισήμανε «να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία». Όπως είπε, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος από τους 31 καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Εκτιμά δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει, όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

Τα καθ’ υπερβολή, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που ελήφθησαν στις τρεις περιοχές, Ηλεία, Αχαία, Ζάκυνθο, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στους κατοίκους, δεν μπορούν να την αποτρέψουν.

Στις συγκεκριμένες περιοχές καταγράφεται πλέον τοπικά μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ την επικράτεια οι ειδικοί την ταξινομούν στη φάση 1, δηλαδή καταγράφεται ακόμη μερική, ελεγχόμενη διασπορά του ιού.

«Σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, για περιοχές της Ελλάδος, όπως έγινε στην Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις 5 φάσεις που ορίζει το ECDC» είπε χαρακτηριστικά.

Τι είναι η φάση 2

Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Όταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόρδας τόνισε επίσηςπως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».

«Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» πρόσθεσε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter