Κορονοϊός: Παράπλευρες απώλειες από το λουκέτο και στον αθλητισμό

Κορονοϊός: Παράπλευρες απώλειες από το λουκέτο και στον αθλητισμό

Μικροπωλητές, σεκιούριτι, υπάλληλοι μπουτίκ και άλλα επαγγέλματα πλήττονται από την απραξία λόγω της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού, όπως είναι φυσικό, πλήττει και τον αθλητισμό. Το λουκέτο στα γήπεδα με την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλους όσοι ασχολούνται με τα σπορ, είτε άμεσα είτε έμμεσα.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζημιά στη Σούπερ Λίγκα με την αναστολή του πρωταθλήματος θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, τα 15 εκ των οποίων προέρχονται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Η Nova πλήρωσε τελευταία φορά τον Ιανουάριο, μισή σεζόν δηλαδή, και έκτοτε αγνοείται. Η ΕΡΤ είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τίποτε όρθιο.

Σε αυτά θα προστεθούν χρήματα που θα χαθούν από χορηγούς και εισιτήρια και μάλιστα εισιτήρια από τα πλέι οφ που έχουν δέκα αγωνιστικές γεμάτες ντέρμπι και τα γήπεδα θα ήταν γεμάτα!

Η ζημιά για τους συλλόγους θα είναι έτσι κι αλλιώς τεράστια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή μείωση συμβολαίων, αποδοχών, μισθών. Μείωση υπαλληλικού προσωπικού, ελάχιστες μεταγραφές και αυτές σε πολύ χαμηλές τιμές. Ελάχιστες πωλήσεις, με τις τιμές επίσης να πέφτουν κατακόρυφα. Ποδοσφαιριστές, προπονητικά τιμ, ιατρικά τιμ, βοηθοί, στατιστικολόγοι και ολόκληρα επιτελεία που στηρίζουν τις ομάδες θα αποψιλωθούν.

Ηδη άρχισαν τα όργανα αφού στην Ισπανία οι ομάδες ξεκίνησαν επαφές με τους παίκτες για μείωση των αποδοχών τους μέχρι 50%! Στη Γερμανία η διοίκηση της Μπάγερν μέσω τηλεδιάσκεψης ζήτησε να μάθει από τους παίκτες αν δέχονται μείωση στα συμβόλαιά τους και η απάντηση ήταν θετική. Στη Γαλλία η διοίκηση της Λιόν πρότεινε μειώσεις μέχρι και 60%, ενώ στην Ελβετία η Σιόν έλυσε τα συμβόλαια εννέα ποδοσφαιριστών της επειδή δεν δέχτηκαν μειώσεις ύψους 40% στα συμβόλαιά τους. Οπως καταλαβαίνετε, αργά ή γρήγορα το ζήτημα θα απασχολήσει –αν δεν απασχολεί ήδη– τις ΠΑΕ στην Ελλάδα. Κι αν κάποιες επιζήσουν, στις μικρότερες κατηγορίες που συμβόλαια και μισθοί είναι της πείνας θα γίνει χαμός.

Ποιοι θίγονται

Το λουκέτο στα γήπεδα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν επιφέρει οικονομική ζημιά μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό. Αυτοί αποτελούν τη λαμπερή βιτρίνα, είναι οι πρωταγωνιστές. Ομως υπάρχουν και οι… κομπάρσοι. Δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι κι εκατοντάδες επιχειρήσεις που ζουν από τα σπορ. Για τις ομάδες υπάρχουν οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι που μπορούν να ρίξουν χρήμα και να τις κρατήσουν όρθιες. Ομως για τις χιλιάδες των εργαζομένων τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα…

Ανθρωποι του μεροκάματου (του τρόμου) καταστρέφονται οικονομικά και δεν υπάρχει τρόπος να πάρουν πίσω τα λεφτά που χάνουν όσο διαρκεί η πανδημία. Ενας ολόκληρος κόσμος επιβιώνει μέσα κι έξω από τα γήπεδα. Κόσμος που ματώνει με το –δικαιολογημένο– λουκέτο στα γήπεδα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Υπάλληλοι σε γραφεία ή γήπεδα ή μπουτίκ συλλόγων

• Καταστήματα (καφετέριες, σουβλατζίδικα, φαστφούντ κ.λπ.) δίπλα ή κοντά σε γήπεδα

• Μικροπωλητές έξω από τα γήπεδα (καντίνες με τα διάσημα «βρόμικα», πάγκοι με σημαίες ομάδων, λάβαρα, φανέλες κ.λπ.)

• Σεκιούριτι

• Γυμναστήρια

• Πρακτορεία ταξιδίων (εκδρομές, αεροπορικά εισιτήρια, πούλμαν κ.λπ.)

• Ξενοδοχεία

• Εταιρείες/καταστήματα αθλητικών ειδών

• Χορηγοί ομάδων/διαφημιστές

• Εταιρείες/τυπογραφεία εκτύπωσης εισιτηρίων, ειδικών εκδόσεων, match programme κ.λπ.

• Συνεργεία καθαρισμού

• Επιχειρήσεις γηπέδων 5Χ5

• Αθλητικές εφημερίδες/συντάκτες/ παραγωγοί

• Αθλητικά συνδρομητικά κανάλια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter