Κορονοϊός: Περίπου 1 εκατ. λιγότεροι τουρίστες φέτος- Ξενοδόχοι ζητούν «μαχαίρι» στις ασφαλιστικές εισφορές

Τον τόνο της κατάστασης που επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία της χώρας δίνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο οποίος τονίζει πως η τωρινή κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρατήσεις. 

Πλέον οι αριθμοί έχουν γίνει αρνητικοί. Ο Απρίλιος για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία θα είναι από ζημιογόνος εως και πολύ ζημιογόνος, υπογραμμίζει ο κ. Αγγελόπουλος και συμπληρώνει ότι το παραθεριστικό σκέλος της βιομηχανίας, θα δει διόρθωση μετά τα τέλη Απριλίου και πάνω σε αυτή την προοπτική «χτίζεται» η τουριστική χρονιά του 2020 - «δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο νωρίτερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων της Ελλάδας FedHatta Λύσσανδρος Τσιλίδης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η περίοδος του Πάσχα για τα τουριστικά γραφεία θα είναι αρνητικό. Ο φόβος πλέον κυριαρχεί στις μεταφορές και εισερχόμενος και εξερχόμενος τουρισμός απλά δεν υφίσταται. «Δεν ξέρω αν θα κλάψουμε πολύ ή λίγο. Κάθε 10ήμερο θα δείχνει τα δόντια του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιλίδης. Στην ίδια γραμμή και ο νέος πρόεδρος του Hatta, Νικόλας Κηλαϊδίτης, σημειώνει ότι ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες υπογραμμίζοντας ότι στον τουρισμό το παιχνίδι θα «παιχτεί» την τελευταία στιγμή και στην διαχείριση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

«Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα αφήνει αχτίδες αισιοδοξίας»

Ακόμα κι υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες που έχουν χαρακτηριστικά πολέμου, όπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος, ο ήλιος μπορεί να χαρίσει αχτίνες αισιοδοξίας. Οπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου «η πρώτη φυσιολογική αντίδραση του κόσμου, μετά τη λήξη του συναγερμού θα είναι να βγει έξω, να ταξιδεύσει, να ζήσει όπως ζούσε πριν την κρίση. θα υπάρξει στροφή προς την κατανάλωση». Η Ελλάδα αυτή την ώρα, αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος, μπορεί να βγει μπροστά με καμπάνια επικοινωνίας που θα προβάλλει τον ηλιο και τη θάλασσα. «Είμαστε η Ελλάδα. Εαν δεν μπορούμε εμείς, δεν μπορεί κανένας», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος.

Αφού οι περισσότεροι συστήνουν ψυχραιμία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που υπαγορεύουν οι συνθήκες επικαλούνται την ανθεκτικότητα που έχει δείξει το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε δύσκολες συνθήκες. Προς επίρρωση των παραπάνω ο κ. Τσιλίδης σημειώνει ότι ο τουρισμός περάσε την πιο δύσκολη δεκαετία και έδειξε την ανθεκτικότητα του. «Η Ελλάδα έχει ένα προϊόν "Value for money", προσφέρει υψηλού επιπέδου φιλοξενίας και είναι σίγουρο ότι δεν θα φύγει από την αγορά. Θα ανακάμψουμε μετά την κρίση», λέει ο κ. Τσιλίδης.

Περί τους 940 χιλιάδες ταξιδιώτες λιγότεροι στην Ελλάδα το 2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μία πρώτη εκτίμηση σχετικά με την επίπτωση της επιδημίας του Covid-19 στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές αφίξεις θα μειωθούν το 2020 κατά περίπου 1% - 3%, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν αύξηση κατά 3% - 4%. Οι εισπράξεις αντίστοιχα προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 30 - 50 δισ. δολάρια. Εφαρμόζοντας μία μείωση της τάξης του 3% επί των τουριστικών αφίξεων του 2019, η αναμενόμενη μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στη χώρα μας για το 2020, θα είναι 940 χιλ. ταξιδιώτες. Η αρνητική επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη, μεταξύ άλλων, λόγω του «εποχικού προτύπου» του ελληνικού τουριστικού κλάδου, αφού το 85% των συνολικών τουριστικών αφίξεων λαμβάνει χώρα μεταξύ Μαΐου - Οκτωβρίου κάθε έτους, δεδομένου ότι επικρατεί η άποψη, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί εν προκειμένω, ότι η επικράτηση υψηλότερων θερμοκρασιών αποδυναμώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σημαντική παράμετρος πιθανής υποχώρησης των τουριστικών αφίξεων, κυρίως από πιο μακρινές χώρες προέλευσης, λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης με την Ιταλία, όπου η εξάπλωση του ιού είναι ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Πλέγμα μέτρων προτείνει ο ΣΕΤΕ

Μετά από την παραίνεση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προς τα μέλη του να επιδεικνύουν μια ευέλικτη πολιτική σε ό,τι αφορά το σκέλος των κρατήσεων που ακυρώνονται, με πρόσφατη ανακοίνωση επανέρχεται με πλέγμα προτάσεων για την ανακούφιση των τουριστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ χωρίζει τα μέτρα σε άμεσης εφαρμογής και σε μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο ΣΕΤΕ προτείνει την μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020, μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13%, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής.

Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μέτρα άμεσης εφαρμογής ξεχωρίζει η πρόταση για μείωση 100% του μη μισθολογικού κόστους που αφορά τους εργοδότες, με ταυτόχρονη διατήρηση της εισφοράς υπέρ των εργαζομένων, από 1/3/2020 έως 31/5/2020 για τις τουριστικές επιχειρήσεις, η αναστολή καταβολής των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, «Σπατόσημο» ΤΕΕΑ, ασφαλιστικές εισφορές), αλλά και η αναστολή ή δραστική μείωση, κατά τουλάχιστον 50%, μόνο για φέτος, της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.