Κορονοϊός: Προς αυστηρότερα μέτρα και Πάσχα με «κατ’ οίκον περιορισμό»

Κορονοϊός: Προς αυστηρότερα μέτρα και Πάσχα με «κατ’ οίκον περιορισμό»

Δεν είναι πλέον μυστικό πως τα μέτρα θα διατηρηθούν όχι απλά και την περίοδο του Πάσχα αλλά και μετά από αυτή, άγνωστο για πόσο.

Όλα εξαρτώνται όχι μόνον από τα ελλαδικά στοιχεία της πορείας της πανδημίας αλλά και από τις υπόλοιπες χώρες. Προς το παρόν ωστόσο εξετάζεται μία κλιμάκωση των μέτρων, εφόσον χρειαστεί, αν και όπως φαίνεται θα περάσουμε άμεσα σε απαγορεύσεις ανά ώρα και ζώνες. 

Ό,τι μπορεί να σημαίνει επαφή με μετακίνηση υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους αριθμούς και αποκλείεται. Αν μάλιστα τα μέτρα παραταθούν για πολύ και παρουσιαστούν ελλείψεις ή ανάγκη συνδρομής στην εποπτεία της τήρησης των περιορισμών, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η βοήθεια του στρατού.

Κάτι τέτοιο βέβαια ορισμένοι στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν να το αποφύγουν λόγω συνειρμών, αν και ίσως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.

Πάσχα στο σπίτι και μόνον! 

Ήδη η Κοινή Γνώμη έχει προετοιμαστεί πως το Πάσχα που έρχεται (19 Απριλίου) θα είναι καθαρά «οικογενειακό» και καθόλου με την ευρύτερη έννοια του όρου. Ο καθένας στο σπίτι του, απλά και ευχές από τηλεφώνου ή βιντεοκλήση.

Αυτό ούτως ή άλλως, σημαίνει Πάσχα στην κατοικία που είμαστε τώρα και βέβαια στην καλύτερη περίπτωση θεία λειτουργία – για όσους το επιθυμούν – από την τηλεόραση. Εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κατευθύνεται και η Εκκλησία της Ελλάδος ενώ ακόμα και η Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε αυτό που είπε χθες και ο κ. Χαρδαλιάς, ότι δηλαδή αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, καθώς οι Έλληνες δεν θα ταξιδέψουν στα χωριά τους για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, ούτε θα κάνουν Ανάσταση στις εκκλησίες, παρά θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους», διευκρινίζοντας ότι «το σούβλισμα του αρνιού δεν θα μπορεί να είναι ούτε ανά οικογένειες στις αυλές».

Με απλά λόγια, ξεχάστε τα κόκκινα αυγά, θα τα τσουγκρίσετε με το σταγονόμετρο!.

Παράλληλα η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ακόμα μια σειρά περιοριστικών μέτρων ή και διορθωτικών, αφού ορισμένοι συμπολίτες μας εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν.

Απαγόρευση ανά ώρες και ζώνες

Προς το παρόν ωστόσο φαίνεται πως στην κυβέρνηση προτείνουν απαγορεύσεις ανά ώρες και ζώνες. Δηλαδή απαγόρευση κίνησης σε μια περιοχή με συγκεκριμένες ζώνες, όπως έγινε στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα για την παραλιακή, αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 14:00 έως 08:00 (επόμενη πρωινή) και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Κάτι τέτοιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σε πολλές πόλεις της χώρας.

Τι έχει η φαρέτρα της κυβέρνησης

Αλλά στη φαρέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται και μια σειρά αυστηρότερων μέτρων -αν χρειαστούν- όπως ο περιορισμός του χρόνου εξόδου από τη στιγμή που στέλνουμε το sms.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται και η κατάργηση της «γραπτής δήλωσης» της οποία μάλλον έγινε κατάχρηση αφού ορισμένοι κάνουν εκμετάλλευση της δυνατότητας αυτής.

Η γραπτή δήλωση μάλιστα είχε θεσμοθετηθεί ιδιαίτερα για τους πιο ηλικιωμένους, αν και έγινε κατάχρηση και από τους νεότερους, καταστρατηγώντας έτσι εν μέρει τη λογική των αυστηρών περιορισμών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Στέλιος Πέτσας έβαλε καθαρά στο τραπέζι το ζήτημα αυστηροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου για τις εξόδους των πολιτών από τα σπίτια τους, λέγοντας ότι «το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033».

Στάθηκε στο ότι «το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε 6 φορές την ημέρα».

Ο χρονικός ορίζοντας

Τα μέτρα, που όπως φαίνεται θα εξελιχθούν σε αυστηρότερα δεν φαίνεται πως πρόκειται να αρθούν, έστω και μερικά ούτε τον επόμενο μήνα, Μάιο.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των «αριθμών», ενώ όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ακόμα και καλή να είναι, δεν μπορεί να αρθούν, καθώς μια τέτοια απόφαση μπορεί να είναι καταστροφική. Πρόκειται για μια απλή λογική. 

Ας λεχθεί επίσης πως υπό τις παρούσες συνθήκες, μια σειρά άμεσων απαγορεύσεων βρίσκονται στο συρτάρι, αν οι πολίτες, ή μέρος αυτών δεν συμμορφωθούν.

Όπως για παράδειγμα η διάβαση από τα διόδια (ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα), που εύκολα μπορεί να ελεγχθεί με απλή απαγόρευση χωρίς πολλές εξαιρέσεις, ή και ακόμα η κίνηση στις Λαϊκές Αγορές, αν παρατηρηθεί συνωστισμός.

Η παρούσα εικόνα πάντως με τις ουρές στις Τράπεζες και μάλιστα χωρίς τις περισσότερες φορές να τηρείται η ανάλογη προστασία, δείχνει ευθύνες όχι μόνον στις ίδιες τις τράπεζες που δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα αλλά και στους πολίτες.

Κάθε συνωστισμός ή συγκέντρωση στο άμεσο μέλλον πρέπει να αποκλειστεί. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter