Κορονοϊός: Πώς να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου;

Κορονοϊός: Πώς να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου;

Τις τελευταίες μέρες, όπως είναι φυσικό με αυτά που γίνονται, δίνω συνεχώς συμβουλές για το πώς μπορούμε με απλά βήματα να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας!

Φυσικά και πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Υπουργείο Υγείας, συμπληρωματικά όμως καλό θα ήταν να κάνουμε τα ακόλουθα βήματα για ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό!!

1. Ισορροπημένη διατροφή! Καταναλώνοντας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Επιλέξτε καλά λιπαρά (ψάρια, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο, σπόρους Chia και ελαιόλαδο). Φροντίστε να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη ζωικής ή ακόμα και φυτικής προέλευσης εάν είσαστε σε περίοδο νηστείας.

2. Καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ή ακόμα και τσάι.

3. Ύπνος! Καλή ξεκούραση του οργανισμού σας με καλό ποιοτικά, συνεχόμενο ύπνο. Ιδανικές θεωρούνται οι 7 ώρες ύπνου, αν όμως αισθάνεστε κουρασμένος καλό θα ήταν να ακούσετε το σώμα σας και να κοιμηθείτε όσο νιώθετε πως έχετε ανάγκη.

4. Όχι έντονο στρες και άγχος επειδή εκκρίνει ορμόνες που ταλαιπωρούν τον οργανισμό σας. Και κατανοώ απόλυτα ότι είναι δύσκολο στην εποχή μας να μην έχουμε άγχος και στρες αλλά είναι εφικτό να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε!

5. Όχι έντονη άσκηση ή κούραση με φυσική δραστηριότητα εφόσον αισθάνεστε τον οργανισμό σας αδύναμο.

Αναλυτικότερα για τη διατροφή σας θα σας πρότεινα να εντάξετε:

· Το μέλι: έχει αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη σοβαρών βακτηρίων. Να το χρησιμοποιείτε στα ροφήματα σας όταν είναι σε μια θερμοκρασία <450 C ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται η θρεπτική του αξία. Εξαιρετικές επιλογές το θυμαρίσιο και το manuka

· Εχινάκεια: Ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιβακτηριακή δράση. Προσοχή όμως τα άτομα που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την λήψη.

· Πρόπολη: έχει αντιβακτηριακή και καταπραϋντική δράση. Επίσης έχει την ιδιότητα να διεγείρει το ανοσοποιητικό μας

· Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α (σκούρα φυλλώδη λαχανικά, βαθιά κίτρινα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά, συκώτι, βούτυρο, αυγό) βοηθάνε στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού

· Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη C και φλαβονοειδή (κρεμμύδι, μπρόκολο, πιπεριά, μήλα, πορτοκάλια, κόκκινα σταφύλια , βατόμουρα, κεράσια, λεμόνι) ενισχύουν το ανοσοποιητικό και έχουν αντιική και αντιμικροβιακή δράση

· Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Ε (αμύγδαλο, ηλιόσποροι, ελιές, σπανάκι , μπρόκολο, ακτινίδιο) βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην τόνωση του ανοσοποιητικού σε ηλικιωμένους.

· Τροφές πλούσιες σε Σίδηρο (μοσχάρι, συκώτι, στρείδια, άψητοι κι ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι, δαμάσκηνα, τόνος, σολομός, σπανάκι, σταφίδες, βερίκοκο, αυγό) – Ακόμη και μικρή έλλειψη μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μα πάνω απ΄όλα πρέπει να ακούτε και να σέβεστε τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Και φυσικά ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

Καραντούνη Αναστασία

Διαιτολόγος Διατροφολόγος με Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

https://www.instagram.com/akarantouni

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter