Κορονοϊός: Σε «επιφυλακή» το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Έλεγχος στο Πεκίνο

Κορονοϊός: Σε «επιφυλακή» το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Έλεγχος στο Πεκίνο

«Όλα όσα προβλέπουν τα πρωτόκολλα για τέτοιες περιπτώσεις τηρούνται κανονικά» σημειώνουν πηγές του ΕΟΔΥ στο documentonews.gr αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω του κορονοϊού.

Σήμερα το πρωί κατέφθασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος πτήση από Πεκίνο και όπως αναφέρουν πηγές από το αεροϋγειονομείο του αεροδρομίου αλλά και του ΕΟΔΥ μερικοί εκ των επιβατών πέρασαν ελέγχους θερμομέτρησης.

Οι επιβάτες είχαν περάσει ήδη από ειδικά κέντρα ελέγχου θερμοκρασίας στο Πεκίνο κατά την επιβίβασή τους. Στην Αθήνα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έγινε και γίνεται γενικά έλεγχος μόνο σε εκείνους που πιθανώς εμφανίσουν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά του κορονοϊού.

«Έλεγχος γίνεται σε περίπτωση που ήδη υπάρχουν άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα ή έχουν ενημερώσει το προσωπικό της πτήσης πώς δεν αισθάνονται καλά κτλπ. Έλεγχος γίνεται και στους άμεσα εμπλεκόμενους με την πτήση», τονίζει στο documentonews.gr διοικητικός υπάλληλος στο αεροϋγειονομείο σημειώνοντας πως ο δεύτερος έλεγχος γίνεται μαζί με το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ και τον ιατρό του αεροδρομίου. Συνδρομή υπάρχει και από επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Όπως προκύπτει επομένως, δεν περνούν όλοι οι επιβάτες από έλεγχο κάτι που μαζί με την καθυστερημένη εμφάνιση των συμπτωμάτων που έχει παρατηρηθεί προκαλεί ανησυχία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα δύο κρούσματα που παρουσιάστηκαν στη Γαλλία, ένα ζευγάρι από την Κίνα που δεν εμφάνισαν συμπτώματα του ιού όταν επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο από την Κίνα για Ευρώπη.

«Τηρούνται τα διεθνή πρωτόκολλα που πρέπει να τηρηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι επιβάτες που κρίθηκε ότι έπρεπε να περάσουν έλεγχο, πέρασαν από έλεγχο θερμομέτρησης. Συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο και δεν προέκυψε κάτι και έφυγαν», επισημαίνουν πηγές του ΕΟΔΥ συνιστώντας ταυτόχρονα ψυχραιμία.

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, κάτι περισσότερο από 8,5 περιπτώσεις στις 10 που έχουν ελεγχθεί παγκοσμίως για τον κορονοϊό αποδείχτηκε ότι έπασχαν από απλή γρίπη. «Ο ΕΟΔΥ είναι σε επαφή με όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έκτακτο μέτρο», αναφέρουν ακόμη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue με κεντρικό θέμα την ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα για τον έλεγχο της επιδημίας. Όπως σημείωσε, οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου ενώ επισημαίνεται ακόμη πως: «Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία, για τα μέτρα πρόληψης που ήδη έχουν λάβει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ και Κινεζικής Πρεσβείας».

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, 26 Ιανουαρίου στο Open, ο κ. Κικίλιας είχε πει: «Μαγικός τρόπος να μην φτάσει σε μια χώρα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και η δυνατότητα να υπάρχει σωστή ενημέρωση και να αποφεύγεται ο πανικός».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, γκρουπ Κινέζων τουριστών, μερικοί εκ των οποίων είχαν ξεκινήσει από την πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε ο κορονοϊός, όταν έφτασαν στο Ελ. Βενιζέλος απομονώθηκαν και πέρασαν στο πλαίσιο του ειδικού πρωτοκόλλου, προληπτικό έλεγχο και από τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) που έδειξε σε πρώτη φάση οτι δεν νοσούν. Το γκρουπ συνέχισε το ταξίδι τους για Σαντορίνη.

Πριν από πέντε ημέρες, μωρό που ταξίδεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα από την Κίνα διακομίστηκε στο Παίδων αφού είχε περάσει προηγουμένως από ένα πρώτο διαγνωστικό έλεγχο στο αεροδρόμιο. Είχε κριθεί απαραίτητη η διακομιδή του. Αφού τέθηκε σε καραντίνα και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι το μωρό νοσούσε με τον ιό της γρίπης, τύπου Β.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ «έχει τη δυνατότητα Ειδικού Ελέγχου του Νέου Στελέχους Κοροναϊού (2109 – nCoV) με τις εξειδικευμένες εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προς το παρόν η εξέταση διατίθενται κατόπιν συνεννόησης του ενδιαφερόμενου φορέα με τον Ε.Ο.Δ.Υ. και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος οι εξετάσεις θα μπορούν να διατίθεται και σε Ιδιώτες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter