Κορονοϊός: Σταδιακή άρση μέτρων με… ατομική ευθύνη – Βασιλακόπουλος: Εκτόνωση κοντά στο Πάσχα (Video)

Κορονοϊός: Σταδιακή άρση μέτρων με… ατομική ευθύνη – Βασιλακόπουλος: Εκτόνωση κοντά στο Πάσχα (Video)

Στους πολίτες φαίνεται πως ετοιμάζεται να πετάξει ξανά το «μπαλάκι» της ατομικής ευθύνης η κυβέρνηση για να προετοιμάσει για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Όλα αυτά τη στιγμή που η πανδημία δε φαίνεται να έχει εξαφανιστεί αλλά μία-μία οι χώρες προχωρούν στην αποκλιμάκωση των μέτρων, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση δήλωσε αισιόδοξη λέγοντας πως είναι εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών: «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας και παρόλο που βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ αλλά και η μικρή μετακίνηση των νέων κρουσμάτων προς τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά τα άτομα που θα επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες».

Όλα αυτά τη στιγμή που οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον εφιάλτη του κορονοϊού καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μία νέα, ίσως πιο επιθετική μετάλλαξη.

Μάλιστα, το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να αρθούν οι τελευταίοι περιορισμοί στη διασκέδαση, με δυνατότητα τα καταστήματα εστίασης να δέχονται και όρθιους πελάτες. Ωστόσο, παραμένει «γρίφος» τι θα συμβεί με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τα τελευταία δεδομένα συντείνουν στο ότι δεν θα επιτραπούν με τον τρόπο που πραγματοποιούνταν στην εποχή προ κορονοϊού, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιτραπούν εκδηλώσεις που δε θα προκαλέσουν μεγάλη επιβάρυνση της κατάστασης.

Βασιλακόπουλος: Εκτόνωση του κύματος κοντά στο Πάσχα-«Όχι» σε άρση μέτρων για ανεμβολίαστους

Στο μεταξύ, ο καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα: «Με ένα εκατ. κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια  τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης».

Ωστόσο, είπε πως κάποια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, δεν θα αρθούν τελείως.

Ακόμα, υποστήριξε πως δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να γίνει άρση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εκτός, όπως σημείωσε, αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Αναφερόμενος στην πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4  άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter