Κορoνοϊός: Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «FLiRT» – Έξαρση στις νοσηλείες

Κορoνοϊός: Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής «FLiRT» – Έξαρση στις νοσηλείες

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής του κορονοϊού FliRT εντοπίστηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην πρωτεύουσα του νομού Ηρακλείου καταγράφονται αυξήσεις κρουσμάτων και νοσηλειών τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Οι πνευμονολόγοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) συνταγογραφούν ξανά αντιικά φάρμακα κατά της νόσου του κορονοϊού και θεωρούν πως η αύξηση των νοσηλειών σχετίζεται με την παρουσία της υπερμεταδοτικής παραλλαγής FliRT.

Την Πέμπτη το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 στα λύματα, σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν. Η μεγαλύτερη αύξηση (177%) καταγράφηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η αύξηση των κρουσμάτων και η εμφάνιση της νέας παραλλαγής δε αποκλείεται να σχετίζονται με τον συνωστισμό και τον τουρισμό όπως είχε γίνει και με υφιστάμενο στέλεχος, το JN.1.

Όπως δήλωσε στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος που επιτηρεί με την ομάδα του τις νέες παραλλαγές της COVID-19, «Ένα κρούσμα έχουμε βρει μέχρι στιγμής» και επεξηγεί ότι «Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κι άλλα, γιατί έχουμε κι άλλα δείγματα προς εξέταση. Έλληνας είναι ο άνθρωπος που νόσησε και είναι κρούσμα από την κοινότητα. Εγώ θεωρώ ότι έχει μπει το στέλεχος στην Ελλάδα και στην Κρήτη και δεν αποκλείεται και η αύξηση να σχετίζεται με το νέο στέλεχος».

«Δεν αποκλείεται η πρόσφατη έξαρση να οφείλεται και στην ανάπτυξη της νέας παραλλαγής σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό του Πάσχα», αναφέρει και ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ: «Αυτή η έξαρση από κορονοϊό έγινε αισθητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, καθώς φτάσαμε να ξεπεράσουμε τις 20 νοσηλείες, ενώ υπήρξαν κι άλλες συρροές σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου».

Ποια είναι η εικόνα στην Κρήτη;

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο αριθμός των νοσηλευμένων ανέβηκε ξανά μεταξύ 16 και 20 ατόμων στο ΠΑΓΝΗ. Ο Πνευμονολόγος κ. Τζανάκης τονίζει ότι «Εκεί που είχαμε μηδέν, ή ένα, δύο κρούσματα, φτάσαμε τα 20 και τα 22. Αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτά τα άτομα παίρνουν εξιτήριο. Είχαμε κι έναν θάνατο σε πολύ μεγάλο άνθρωπο πάνω από 94 ετών. Αρχής γενομένης της Κυριακής του Θωμά, υπήρξε μια αυξητική τάση από νοσηλείες. Τα περισσότερα βέβαια ευάλωτα άτομα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχαν ιδιαίτερα προβλήματα αποθεραπείας και ανάνηψης».

«Δεν φαίνεται να έχει διαφορά νόσησης αυτή η νέα παραλλαγή, αλλά δεν αποκλείεται όμως το καλοκαίρι λόγω συνωστισμού και τουρισμού να εμφανιστεί μια αυξημένη τάση, όπως είχε γίνει και με υφιστάμενο στέλεχος, το JN.1. Αυτή είναι η φύση του ιού. Να εξελίσσεται και να αντικαθιστά πάντα το νέο στέλεχος το προηγούμενο», σημειώνει ο Καθηγητής Σουρβίνος.

H νέα υποπαραλλαγή FLiRT

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού παρουσιάζει αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα. Σύμφωνα με τον Δρ Matthew Binnicker, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Mayo Clinic: «Αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφεύγει από την ανοσολογική απόκριση αποτελεσματικότερα από προηγούμενες εκδοχές του ιού. Αν είχατε μολυνθεί από τον ιό ή αν έχετε εμβολιαστεί και έχετε κάποια αντισώματα στο σύστημά σας, τα αντισώματα αυτά μπορεί να μην αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού τόσο καλά». Οι αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδα,  μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού, αλλά και την ικανότητά του να «ξεφεύγει» του ανοσοποιητικού, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη αντισώματα λόγω προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η νέα αυτή παραλλαγή είναι πλέον υπεύθυνη για περισσότερο από το 28% των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ. Και ο Δρ Binnicker λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ πιο σημαντική αύξηση αναμένεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

«Προβλέπω ότι θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων με αυτόν τον πιο μεταδοτικό ιό που μπορεί να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά αυτό που πραγματικά παρακολουθώ είναι οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες, διότι τότε είναι συνήθως που βλέπουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις», επισημαίνει.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί, έχουν και αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων αυτών μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τις παραλλαγές του ιού με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

«Σε ό,τι αφορά τις νέες παραλλαγές, την παραλλαγή FLiRT, τα αντισώματα που έχει κανείς από προηγούμενο εμβολιασμό μπορεί να μην δεσμεύουν και να μην εξουδετερώνουν τον ιό το ίδιο καλά. Εάν έχετε μολυνθεί ή εμβολιαστεί τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες, πιθανόν να έχετε αντισώματα που θα αναγνωρίζουν αποτελεσματικά τους νεότερους αυτούς ιούς.

Και αυτό θα σας βοηθήσει να μην αρρωστήσετε σοβαρά ή ακόμα και να μην εμφανίσετε συμπτώματα», τονίζει. «Εάν είχατε μολυνθεί ή εμβολιαστεί πριν από περισσότερους από έξι μήνες, μπορεί να μην έχετε τόσο καλή προστασία και μπορεί να αρρωστήσετε παρουσιάζοντας τα τυπικά συμπτώματα της COVID», προσθέτει.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτής της παραλλαγής δεν διαφέρουν από εκείνα άλλων παραλλαγών και περιλαμβάνουν: Πονόλαιμο, πόνους στο σώμα, βήχα, καταρροή, δύσπνοια (ιδίως σε μη εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα που πέρασαν κορονοϊό πολύ καιρό πριν).

Η επικαιροποίηση του εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και από το νεότερο στέλεχος.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Δημοτικός υπάλληλος έλειπε από την εργασία του για 13 χρόνια με αναρρωτική άδεια

Ορ. Ομράν: Καταδικασμένος για λογοκλοπή ο υποψήφιος της ΝΔ και εκλεκτός της κυβέρνησης – Οι στενές σχέσεις με Πάτση και Χατζηδάκη (Video)

Σύμη: Συνέχεια στο θρίλερ με τον παρουσιαστή του BBC – Πού προσανατολίζονται οι έρευνες (Video)

Ολυμπιακός: Αυτό είναι το νέο σήμα μετά την κατάκτηση του Conference League (Photo)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή Ομράν από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ: «Αποδεικνύεται από τι υλικά είναι φτιαγμένη η δήθεν αριστεία»

Ιερουσαλήμ: Ανατριχιαστική φωτογραφία – Όχλος ορμάει σε παλαιστίνιο δημοσιογράφο, αλλά τον προστατεύει ισραηλινός συνάδελφός του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter