Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης οι άδειες ειδικού σκοπού στους δημόσιους υπαλλήλους

Κορονοϊός: Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης οι άδειες ειδικού σκοπού στους δημόσιους υπαλλήλους
Νέες ποινικές διώξεις από τον οικονομικό εισαγγελέα για την υπόθεση της Folli Follie.

Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της περίφημης άδειας ειδικού σκοπού στον δημόσιο τομέα, με επίκεντρο το ζήτημα της πανδημίας λόγω του κορονοϊού.

Ένα έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών προς δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, το έγγραφο απευθύνεται προς του φορείς του Δημοσίου του νομού Σερρών και η εισαγγελία με αυτό ζητά ονομαστικές καταστάσεις, με πλήρη στοιχεία, των υπαλλήλων, στους οποίους έχει χορηγηθεί η προβλεπόμενη από την σχετική ΠΝΠ άδεια ειδικού σκοπού.

Ήδη, το ζήτημα εξετάζεται από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας ( Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. ), που κρίνει ότι δημιουργούνται ερωτηματικά από την κίνηση αυτή της εισαγγελίας. Όπως επισημαίνει στο Documento η πρόεδρος της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. Βέτα Πανουτσάκου, «πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα». Οπως σημειώνει, «αν πρόκειται για τη διερεύνηση κάποιας συγκεκριμένης καταγγελίας δεν θα έπρεπε το έγγραφο να απευθύνεται προς όλους τους δημόσιους φορείς του νομού. Αν ο στόχος είναι να ελεγχθεί η σωστή εφαρμογή της άδειας από τους δημοσίους υπαλλήλους, αυτό, όπως κάθε είδους άδεια, «είναι αρμοδιότητα των φορέων, των γιατρών εργασίας και των υγειονομικών επιτροπών».

Παράλληλα, αναδεικνύει ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που δεν εξετάζονται για την ύπαρξη της νόσου ούτε σε όσους προσέρχονται στα Νοσοκομεία, ούτε σε όσους δεν προκρίνεται η νοσηλεία τους κι ενώ όλοι καλούν σε αυτοπεριορισμό για να μην υπάρξει περεταίρω διασπορά του ιού. Επίσης, δίνει έμφαση στην ανάγκη να δοθεί σημασία στον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής που ζητούν συνεχώς και από καιρό με παρεμβάσεις τους οι εργαζόμενοι. Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι κατά την διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού καταβάλλονται κανονικά οι αποδοχές στους δικαιούχους (υπάλληλοι με παιδιά που φοιτούν σε σχολικές μονάδες έως την τάξη της Γ’ Γυμνασίου).

Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρείς ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και η μία ημέρα αποτελεί κανονική άδεια). Αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του δημοσίου, δύνανται κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, με υποχρέωση αναπλήρωσης του εν λόγω διαστήματος μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter