Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα» στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» Τζανάκη για τους νέους

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Δέλτα» στην Ελλάδα – «Καμπανάκι» Τζανάκη για τους νέους

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα για την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού που ξεκίνησε στην Ινδία αλλά σιγά σιγά εξαπλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Και όλα αυτά στον απόηχο της απόφασης που η ελήφθη να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, με την Αθηνά Λινού να τη χαρακτηρίζει «πρόωρη».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα – 18 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ωστόσο, εντονότερη είναι η διασπορά στην Κρήτη όπου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο, σε σύνολο 29 κρουσμάτων και πλήττει κυρίως νεαρά άτομα. Η αύξηση των κρουσμάτων της συγκεκριμένης μετάλλαξης μέσα σε λίγες ημέρες δείχνει την ταχύτητα που μεταδίδεται το συγκεκριμένο στέλεχος και, ως εκ τούτου, συνεκλήθη η έκτακτη σύσκεψη της Πέμπτης.

«Καμπανάκι» Τζανάκη

Ο καθηγητής πνευμονιολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ τόνισε πως η «Δέλτα» είναι 60% πιο μεταδοτική και «χτυπάει παιδιά κάτω των 18 ετών» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατέψουμε τα παιδιά από τη μετάλλαξη».

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» είπε και πρόσθεσε ότι έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα είναι το κυριαρχούν στέλεχος στη χώρα. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και… κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πολύ αυξημένων κρουσμάτων.

Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου: Άμεσα να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 55 ετών

«Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με αφορμή τον συναγερμό για τη μετάλλαξη «Δέλτα» σημείωσε: «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορονοϊό, που θα γεμίσουν από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες, πχ. κάποιος που ήθελε να κάνει μια επέμβαση και περίμενε πολλούς μήνες».

«Είναι μια νόσος που μεταδίδεται ταχύτατα και επηρεάζει την ζωή όλων μας. Οι άνω των 55 ετών πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι, το χρωστούν στον εαυτό τους και στην κοινωνία, το χρωστούν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, δεν μπορεί να ζητάμε από μαθητές και φοιτητές να εμβολιαστούν, ενώ αυτοί που έχουν το πρόβλημα να μην εμβολιάζονται», πρόσθεσε.

Διαβάστε τη συνέχεια: Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου για τη μετάλλαξη «Δέλτα»: Άμεσα να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 55 ετών (Video)

Ανησυχία

Σημειώνεται πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί, ωστόσο η ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης (η οποία πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έδωσε… σήμα να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους) είναι έκδηλη. «Νομίζω ότι ήταν πρόωρο που βγάλαμε τη μάσκα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά με τη συμμετοχή των Άκη Σκέρτσου, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και των δημάρχων, λόγω των νέων δεδομένων και της ανησυχητικής εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 15.428, με 326 νέα κρούσματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος να εντοπίζονται μεταξύ 11 Μαΐου και 16 Ιουνίου. Εξ αυτών, 18 κρούσματα αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα. Η συχνότερη μετάλλαξη παραμένει η βρετανική, η οποία κυριαρχεί στην επικράτεια με ποσοστό 77,69%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter