Κορονοϊός: Τα κριτήρια για τον εμβολιασμό - «Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις»

«Ο στόχος όλων μας, όσων ασχολούμαστε με τα εμβόλια είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί» ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην ενημέρωση για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά του Covid-19 στην Ελλάδα.

Στην ενημέρωση, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό, σημειώνοντας αρχικά πως: «Πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση», δηλαδή τα άτομα με «μεγάλη ηλικία» καθώς αυτός είναι ο «υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Το δεύτερο κριτήριο είναι «ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό» και η κύρια ομάδα «που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί».

Το τρίτο κριτήριο είναι «η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες» είπε η κ. Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50».«Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο»

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Μονάδας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε αναφορά στην ελαφριά αλλεργική αντίδραση που παρατηρήθηκε σε έναν εμβολιασθέντα, κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών της Κυριακής.

Με τη σειρά της, η Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο είναι «εξαιρετικά σπάνιες και δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Μόνο οι σοβαρές αλλεργίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε νοσοκομείο με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων είναι ένας λόγος να μην εμβολιαστεί κανείς».

Η Μαρία Θεοδωρίδου επικαλέστηκε την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία, η οποία υποστηρίζει ότι οι αλλεργίες από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιστοιχούν 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.