Κορονοϊός: Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα είναι η σωτηρία;

Κορονοϊός: Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα είναι η σωτηρία;

Η κούρσα των εμβολίων κατά της Covid-19 κινητοποιεί τους φαρμακευτικούς κολοσσούς σε ολόκληρο τον κόσμο και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. 

Ενας περισσότερος διακριτικός ανταγωνισμός όμως βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα εργαστήρια για την ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον νέο κορονοϊό.

Τα σύγχρονα αυτά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια για την θεραπεία του καρκίνου ή φλεγμονωδών νόσων, θα περιληφθούν στο οπλοστάσιο που συγκροτείται κατά του SARS-CoV-2.

Κατ΄αρχάς, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μόρια που παράγονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την πρόκληση στοχευμένης επίθεσης απέναντι σε απειλή: καρκινικά κύτταρα, βακτήρια ή ιούς. Για να γίνει δυνατή η χρήση τους για θεραπευτικούς σκοπούς, εργαστηριακές τεχνικές επιτρέπουν την κλωνοποίησή τους.

Δεκάδες ερευνητικές ομάδες στον κόσμο εργάζονται για να επιλέξουν το ταχύτερο δυνατόν τα αντισώματα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον κορονοϊό που ευθύνεται για μία πανδημία που έχει σκοτώσει περισσότερους από 320.000 ανθρώπους στον κόσμο.

Τέτοια αντισώματα επιλέγονται από το αίμα ιαθένων ασθενών ή παρασκευάζονται στο εργαστήριο.

Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι επιτίθενται στην πρωτεΐνη S μέσω της οποίας ο ιός SARS-CoV-2 προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων και διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην διαδικασία της μόλυνσης, εξηγεί στο AFP ο ερευνητής Hugo Mouquet του εργαστηρίου Χυμικής Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Παστέρ .

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter