Κορονοϊός: Τι άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται οι γονείς μετά το κλείσιμο των σχολείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για τον κορονοϊό με αφορμή το κλείσιμο των σχολίων και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω της εργασίας των γονέων.

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών εκδίδεται ΠΝΠ που θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για τον έναν γονέα για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το ένα τρίτο του κόστους. Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, το κράτος καλύπτει το σύνολο. Σημείωσε ακόμη ότι δρομολογούνται νέες δαπάνες για προσλήψεις στην Υγεία πέραν των 15 εκατομμυρίων που ήδη εγκρίθηκαν. Ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει το κόστος αντιμετώπισης να μην λαμβάνεται υπόψη στο δημοσιονομικό κόστος. Στόχος είναι να προχωρήσουν σταδιακά 2000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας.

Ο κορονοϊός θέτει σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο δύο επιτακτικές προκλήσεις, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας: την προστασία του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται δημοσιονομικός χώρος και να εξαιρεθούν οι δαπάνες της αντιμετώπισης της νόσου από τους δημοσιονομικούς στόχους. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στόχος να ελέγξουμε την επέκταση της επιδημίας και να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά. Οι έκτακτες ανάγκες για την αντιμετώπιση έχουν δημοσιονομικό κόστος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την χθεσινή διάσκεψη έγινε σαφές ότι οι κοινοτικοί κανόνες έχουν ένα περιθώριο ευελιξίας. “Ζητούμε το κόστος των μέτρων να εξαιρεθούν από τους στόχους που θα διαμορφωθούν”, ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται:

Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.

  • Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα προσμετρώνται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια
  • Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών
  • Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών
  • Εάν πάρει την άδεια ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα
  • Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού
  • Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως
  • Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.