Κορονοϊός: Το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους

Tα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στη χώρα και αφορούν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6 πμ έως και τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 6 πμ  ενδεικτικά τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δικαστήρια και νοσοκομεία. Αφορούν επίσης σχολεία, πανεπιστήμια, εκκλησίες, δομές φροντίδας ηλικιωμένων και φιλοξενίας προσφύγων, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σινεμά, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, μέσα μεταφοράς, αθλητικές διοργανώσεις,  σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο.

Το ΦΕΚ διευκρινίζει το πού καθίσταται γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθώς και οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου αυτού.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Υποχρεωτικά τεστ

Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:

· εκπαιδευτικοί
· ακαδημαϊκοί,
· εργαζόμενοι σε τουρισμό,
· εργαζόμενοι σε εστίαση,
· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Δύο self test την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές.

Όσον αφορά τους φοιτητές, εισέρχονται στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.

Για την αναχώρηση, είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Όσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter