Κορoνοϊός: Το πάρτι που οδήγησε στον θάνατο

Κορoνοϊός: Το πάρτι που οδήγησε στον θάνατο

Μία ιστορία που συγκλόνισε την Αμερική και σχετίζεται άμεσα με το μπάσκετ και τον κορονοϊό εκτυλίχθηκε στη Νέα Υόρκη…

Οι New York Times γράφουν για ένα μπασκετικό πάρτι με αφορμή τα γενέθλια του Ντέιβιντ Κέιν που εξελίχθηκε σε μία θανατηφόρα συνάντηση αφού δύο άνδρες έχασαν τη ζωή του κι αρκετοί άλλοι είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Ο Ντέιβιντ Κέιν, που μεγάλωσε στο Χάρλεμ και έπαιξε στο κολέγιο του Σεντ Τζονς, γιόρταζε τα 49α γενέθλιά του. Είπε στους φίλους του, ότι στις 14 Μαρτίου θα τα γιορτάσει σε ένα μέρος στα νότια προάστια της πόλης.

Αρκετοί πρώην συμπαίκτες του από το κολέγιο, αλλά και πρώην παίκτες του ΝΒΑ, θα βρίσκονταν εκεί. Ένας από αυτούς είναι και πολύ γνώριμος στη χώρα μας. Πρόκειται για τον Στιβ Μπαρτ Σίνιορ, που είχε αγωνιστεί κάποτε στον Ηρακλή, ενώ ο γιος του, Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ, έχει παίξει σε πλειάδα δικών μας ομάδων (Ολυμπιάδα, Απόλλωνα Πατρών, ΓΣΛ Φάρο, Ρέθυμνο, Ιωνικό).

Πέρα αυτού, βρισκόταν και ο Ντέιβιντ Μπρίτον, νούμερο 57 του draft του 1980, που είχε παίξει για μια χρονιά στους Ουάσινγκτον Μπούλετς, έχοντας δοθεί από τους Ντάλας Μάβερικς, και σήμερα είναι 61 ετών.

Αμφότεροι ήταν «αστέρες» στην Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1970, στα κολεγιακά χρόνια, μαζί με τον 49χρονο σήμερα Λι Γκριν, συμπαίκτη του Κέιν στο Σεντ Τζονς.

«Ήταν μια υπέροχη νύκτα, πολύ όμορφη», είπε ο Ντέιβιντ Κέιν, χωρίς να γνωρίζει αυτό, που θα ακολουθούσε…

Κι αυτό, γιατί 10 μέρες αργότερα, δύο από τους άνδρες, που βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό, έχασαν τη ζωή τους. Ο πρώην συμπαίκτης του Κέιν, Λι Γκριν, και ο Τζόναθαν Ντακ, ετών 50 και άλλοτε παίκτης του Αϊόνα (το νέο κολέγιο του Ρικ Πιτίνο), κατέληξαν.

Εκτός αυτών, ακόμη τέσσερις που πήγαν σε αυτό το πάρτι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μαζί τους και ο Κέιν, με άπαντες να μένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα. Αρκετοί ακόμη περιμένουν τα αποτελέσματα, επιχειρώντας να μετριάσουν τα συμπτώματά τους.

«Νιώθω πολύ άσχημα για τον Λι και τους υπόλοιπους, που αρρώστησαν», είπε ο Στιβ Μπαρτ, ο οποίος πρόσθεσε πως «περάσαμε ωραία. Όταν το έμαθα, τηλεφώνησα στον Ντέιβ, για να δω πώς είναι. Δεν ήθελα να μιλήσω με όλους κατευθείαν. Και μαθαίνω πως ο Λι πέθανε. Σκέφτηκα πως ήταν σε ένα πάρτι αυτός και μετά θυμήθηκα, ότι ήμουν κι εγώ εκεί».

Σοκαρισμένος με το γεγονός, βέβαια, ήταν και ο εορτάζων. «Μαθαίνοντας τα νέα αυτήν την εβδομάδα, σκεφτόμασταν μεταξύ μας, αν ο κόσμος θέλει να βγαίνει, αν φοβάται. Δεν φοβόμασταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ή έστω δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν. Δεν κατανοήσαμε καλά, μάλλον, τι σήμαινε να παίρνουν τις αποστάσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλήσαμε, νωρίτερα, για την επικοινωνία του Μπαρτ με τον Ντέιβ Κέιν. Υπήρξε κι άλλος Ντέιβ, όμως, που βρέθηκε και αυτός νεκρός από την πανδημία. Ήταν ο Ντέιβιντ Έντουαρντς από το Κουίνς, που έπαιξε μια χρονιά στο Τζόρτζταουν και μετά στο Τέξας. Ήταν 48 ετών και θα μπορούσε, μάλιστα, να έχει γίνει ο «ασθενής μηδέν» ατού του πάρτι, αφού δεν ακολούθησε όντας ήδη άρρωστος.

«Κάπως έτσι, έχασα τρεις καλούς φίλους σε μια τόσο σκληρή εβδομάδα», είπε ο Κέιν την Πέμπτη (26/3), όντας μόνος του πια, σε καραντίνα, με απαγόρευση κυκλοφορίας, στο σπίτι του στο Σίρακιους. «Δεν είχα ακούσει κανέναν άλλο γνωστό μου να πεθαίνει μέχρι τότε, αλλά από κάποια στιγμή κι έπειτα, όταν άκουγα το τηλέφωνο, καταλάβαινα τι ήταν…».

Τραγική φιγούρα, από τη δική του πλευρά, ο εκ των ιδιοκτητών του μέρους, όπου έγινε το πάρτι. Ο Μίτουλ Σαχ είχε συζητήσει με τον Κέιν την ακύρωση του πάρτι, αλλά τελικά απλά αποφάσισε να πάρει επιπλέον μέτρα. Οι σερβιτόροι του φορούσαν γάντια και κανείς δεν είχε συμπτώματα, ενώ υπήρχε πληρότητα από μαντηλάκια και αντισηπτικά.

Ήταν, μάλιστα, το τελευταίο πάρτι που έγινε στο κτίριο. Μόνο θα αποδεικνυόταν μοιραίο για τρεις άνδρες, όπως μάλλον και για άλλους Αμερικανούς πολίτες, αφού εκείνες τις μέρες είχε αποφασιστεί τα μαγαζιά να μείνουν ανοικτά για μία εβδομάδα, μέχρι που η Κυβέρνηση αποφάσισε να τα κλείσει.

«Δεν ήταν, νομίζω, το πάρτι η πηγή του κακού. Ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός, που απλά βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο Σαχ, αν και ο Κέιν διαφωνεί μαζί του, υπενθυμίζοντας πως η συνάθροιση αυτή είχε μέσα της φιλίες 30 ετών και βάλε…

Ο Γκριν, μάλιστα, που ήταν ένα από τα θύματα, αποτέλεσε την «ψυχή» του πάρτι, επιλέγοντας, ως ερασιτέχνης DJ που ήταν, τη μουσική. Ένα χρόνο πριν, επίσης, είχε πάρει σύνταξη ως αστυνομικός.

«Αυτό έκανε και στο κολέγιο, ήταν το αγαπημένο του», λέει ο Λαμόντ Μίντλετον, πρώην συμπαίκτης του στο Σεντ Τζονς, με τον οποίο ο Γκριν είχε πάει προ μηνός στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν για αγώνα του κολεγίου. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληκτος, που το πάρτι έγινε σε εποχή πανδημίας. «Είμαστε Νεοϋορκέζοι, αυτό είναι όλο», εξήγησε… πειστικά ή μη.

Παράλληλα, λίγο μετά το πάρτι ο Κέιν άρχισε να νιώθει άρρωστος, με πυρετό, κρυάδες και πολύ ιδρώτα. Η εξέταση για εποχική γρίπη ήταν αρνητική και τότε μίλησε στους γιατρούς του. Περίμενε για μέρες τα αποτελέσματα, μέχρι που έμαθε πως και άλλο άτομο του πάρτι ήταν θετικό στον κορονοϊό. Λίγες μέρες αργότερα, ήταν θετικά και τα δικά του αποτελέσματα.

Μπήκε, έτσι, σε καραντίνα και πριν καταλάβει τι συμβαίνει, ο Γκριν ήταν στο τελευταίο στάδιο, λίγο πριν εκπνεύσει. Ένιωθε άρρωστος όλη την εβδομάδα, κυρίως με βήχα. Και όταν στις 20 Μαρτίου ανέβηκε πολύ ο πυρετός του, πήγε στο νοσοκομείο.

Έκανε το τεστ για κορονοϊό και, μετά, όπως μαρτυρά η οικογένειά του, του δόθηκε η σύσταση να κάτσει σπίτι, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Το μήνυμα στην κόρη του είναι ο ορισμός… της τραγικής ειρωνείας. «Δεν θα σου πω ψέματα, είδα τον χάρο με τα μάτια μου», της είπε. Είναι το τελευταίο μήνυμα, που η Μπράια Νάταλι Γκριν, 26 ετών, πήρε από τον πατέρα της, αποτελώντας ένα εκ των τεσσάρων παιδιών του.

Στις 22 Μαρτίου, ο Γκριν κάλεσε την αδελφή του, Εϊάνα, χρησιμοποιώντας το FaceTime, μιας και ήταν τα γενέθλιά της. «Με κάλεσε και, όντως, δεν τον έβλεπα καλά. Μου είπε χρόνια πολλά και του είπα ότι είναι χάλια. Μου απάντησε πως νιώθει όντως χάλια και δεν μπορούσε καν να ανασάνει και να πάει μέχρι την κουζίνα», αναφέρει.

Η ίδια κατάλαβε, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Μέχρι να πάει στο Μπρονξ, όπου έμενε ο αδελφός της, της έστειλε μήνυμα ότι πάει στο νοσοκομείο. Όταν εκείνη τον ρώτησε σε ποιο πήγαινε, δεν πήρε απάντηση…

Μόλις μία εβδομάδα πριν, όταν το κινητό της είχε χαλάσει, ο Γκριν έτρεξε στο Νιου Τζέρσεϊ, για να δει αν όλα είναι καλά. Τώρα εκείνη, δεν κατάφερε καν, φτάνοντας στο νοσοκομείο, να τον δει.

«Ήθελα απλά να πιάσω το χέρι του, να είμαι δίπλα του», έλεγε κλαίγοντας και συνέχισε: «Έλεγα στο γιατρό ότι αν του πει το όνομά μου, θα ζωντανέψει. Τον παρακάλεσε, αλλά κατάλαβα ότι ήταν σε δύσκολη κατάσταση.

Κάπως έτσι, την Πέμπτη (26/3) άρχισε να κάνει το πλάνο της κηδείας, στην οποία έπρεπε να παρίστανται το πολύ μέχρι 10 άτομα. Οι οικογένειες των Ντακ και Έντουαρντς δεν ήθελαν να πουν κάτι, αλλά εκείνη του Γκριν έστειλε το μήνυμά της. «Θέλω ο κόσμος να μείνει μέσα, για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλω να ξέρει ο κόσμος, ότι όλοι αγαπούσαν τον πατέρα μου και ήθελε τους ανθρώπους να αγαπιούνται μεταξύ τους. Θα έκανα τα πάντα, για να γυρίσει πίσω», είπε σπαράζοντας η Μπράια Νάταλι.

Ο ιός “χτύπησε” δέκα ανθρώπους εκείνο το βράδυ. Αυτό μόνο γνωρίζω. Και δεν είναι αστείο, κατέληξε ο Κέιν.

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter