Κορονοϊός: Τρόμαξε η κυβέρνηση και εξαγγέλλει τεστ στους εργαζόμενους στα ΜΜΜ

Ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς -ιδίως της πρωτεύουσας- οδηγεί ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ σε άρον-άρον μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Αυξημένη εγρήγορση -επιτέλους- από την κυβέρνηση στο σκέλος των μαζικών μεταφορών ενόψει του φθινοπώρου. Μετά τον συνωστισμό που προκλήθηκε με τα μειωμένα δρομολόγια και την ελλιπή προστασία του επιβατικού κοινού, τώρα αναγγέλλεται ότι ΣΤΑΣΥ Α.Ε. και ΟΣΥ Α.Ε. θα πραγματοποιούν -με δικά τους έξοδα- προληπτικά τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές (όπως μέχρι σήμερα καταγράφονται από τον ΕΟ∆Υ) ή που εμφανίζουν συμπτώματα. 

Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, του περιορισμού της διασποράς της Covid-19, καθώς και της διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού, αφορά δε ειδικότερα τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νησιά Αργοσαρωνικού και Κύθηρα, Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ Α.Ε. θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο και εφόσον είχαν κατά την άδειά τους -τις προηγούμενες 15 ημέρες- ταξιδέψει σε «κόκκινες» περιοχές ή εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό - εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό Covid-19. Αντίστοιχα μέτρα θα ανακοινώσει άμεσα και ο ΟΑΣΘ. Όσοι δε εργαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης ή έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα πρέπει να προσέρχονται για εργασία και οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους και του ΕΟ∆Υ. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις και μέτρα υγιεινής.

Ειδικότερα, οι οδηγοί των λεωφορείων πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, μάσκες, αντισηπτικά χεριών και λοιπά αντισηπτικά σκευάσματα) και να απολυμαίνουν τον χώρο του οδηγού με τα ειδικά αντισηπτικά (σπρέι και μαντηλάκια) που τους έχουν χορηγηθεί από την εταιρεία κατά την παραλαβή και την παράδοση του οχήματος. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε σημεία συναλλαγής με το κοινό πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και τα ειδικά αντισηπτικά κατά την έναρξη και λήξη της βάρδιάς τους. Στα κτίρια και τα οχήματα/συρμούς πραγματοποιούνται καθημερινά καθαρισμός, απολύμανση και ειδικοί νεφελοψεκασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και τις συστάσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τους επιβάτες. Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των ΜΜΜ, στις αποβάθρες, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών έχει τοποθετηθεί ειδική σήμανση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ θα πραγματοποιούνται διαρκώς ηχητικές και οπτικές ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι η μάσκα πρέπει να καλύπτει μύτη και στόμα. Οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας εξάλλου συνεχίζονται. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.