Κορονοϊός: Τρομάζει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Ασθενείς «διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία»

Κορονοϊός: Τρομάζει η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Ασθενείς «διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία»

Ασφυκτική είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα από τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού και τις ανάγκες των ασθενών για ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές παρατηρείται μέρα με τη μέρα στη Θεσσαλονίκη. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια του ενώ περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφει με νούμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. «Χθες (σ.σ. την Τετάρτη) εφημερεύει το ΙΠΠΟΚΡΆΤΕΙΟ στη Θεσσαλονίκη. Θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης. Εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοϊο. Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε κάθε εφημερία 20% των εισαγωγών κορονοϊού».

«Διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ»

Σχετικά με τα άλλα νοσοκομεία της πόλης ο ίδιος τονίζει: «Η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ 15 κλινών είναι γεμάτη και 6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. Η ΜΕΘ 23 κλινών του ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς σε προσωρινή ΜΑΦ σε λίστα αναμονής. Η ΜΕΘ 30 κλινών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ γεμάτη και οι ανάγκες πολλαπλάσιες. Αδειάζει κρεβάτι και την ίδια στιγμή γεμίζει. Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊο και γέμισαν αμέσως. Στον Αγιο ΔΗΜΗΤΡΙΟ οι 7 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες».

Όπως επισημαίνει, η ίδια εικόνα επικρατεί και στα περιφερειακά νοσοκομεία: «Στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας ίδια κατάσταση.
Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Κατερίνη 4 κλινών, στα ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 8 κλινών στις Σέρρες 7 κλινών, στη Βέροια 6 κλινών, στη Χαλκιδική 5 κλινών».

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί ότι: «Στη Χαλκιδική διασωληνωμένος ασθενής επί ημέρες ήταν εκτός ΜΕΘ. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας που δεν διαθέτουν ΜΕΘ. Διασωληνώνουν ασθενείς και δεν έχουν που να τους πάνε. Παράδειγμα στο ΚΙΛΚΙΣ ένας 76 χρόνος διασωληνωμένος πέθανε και ένας 54χρονος μεταφέρθηκε μετά από μέρες στον Άγιο Παύλο που άνοιξε και γέμισε αμέσως. Στην Δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας είναι γεμάτες. Στη Θεσσαλία οι 44 κλίνες μεθ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Τρικάλων , Βόλου , και τα δύο της Λάρισας , γεμάτες πλην των Τρικάλων που έχει 3 κενές. Στη Στερεά Ελλάδα οι 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας είναι γεμάτες».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει «Λειτουργούν συνολικά 530 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊου στα νοσοκομεία της χώρας και γεμάτες χθες βράδυ 3/11 ήταν οι 432. Κενές 98.
Στην αρχή του χρόνου λειτουργούσαν 973 ΜΕΘ για κορονοϊό κανονικές, προσωρινές, αυτοσχέδιες. Λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν μπορούμε πια να αναπτύξουμε τόσες. 7.000 συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν.Οι συνάδελφοι που εργάζονται έχουν γίνει λάστιχο. Από τμήμα σε τμήμα, χωρίς ρεπό και άδειες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter