Κορονοϊός: «Χαλαρά» ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για 7ο κύμα (Video)

Κορονοϊός: «Χαλαρά» ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για 7ο κύμα (Video)

Παρά το γεγονός πως οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα κορονοϊού τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσανατολίζεται σε άνοιγμα των σχολείων με… χαλαρή προσέγγιση, χωρίς ιδιαίτερα μέτρα. Τουλάχιστον προς ώρας. Αυτό φάνηκε εξάλλου και από την τελευταία τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, το πρωί της Τρίτης στο Open. Από εκεί σκιαγράφησε την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει «χαλαρά» τη σχολική χρονιά, παρά το γεγονός πως ειδικοί, όπως ο Νίκος Καπραβέλος, προειδοποιούν για 7ο πανδημικό κύμα τον Σεπτέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα…

Όλα αυτά εν αναμονή της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών, σήμερα, Τρίτη, με τον Θάνο Πλεύρη να υποστηρίζει: «Η επιτροπή έρχεται και εισηγείται η κυβέρνηση αποφασίζει βέβαια. Εγώ να ξέρετε είμαι ένας υπουργός που δεν κρύβομαι πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί είναι για να εισηγούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν τη σφραγίδα βάσει των εισηγήσεων της πολιτικής απόφασης. Η βούληση η δική μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε μαζέψει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ως Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα όπως καταλαβαίνεται. Ανοίγουμε αργότερα από άλλες χώρες της ΕΕ και βλέπουμε ότι κατά βάση, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγουν χωρίς μέτρα ή με μέτρα συστάσεων. Η βούλησή μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα ακούσουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών».

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος Covid19 σε τάξη, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι όλο το καλοκαίρι λειτουργήσαμε χωρίς μάσκες παρά μόνο σε δύο χώρους. Τα ΜΜΜ και νοσοκομεία. Οι κλειστοί χώροι ήταν χωρίς μάσκα και είδαμε τη διασπορά η οποία υπήρξε. Μην προτρέχουμε όμως. Θα ακούσουμε τους ειδικούς γιατί θα υπάρξει πρωτόκολλο και για το κρούσμα, τι γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα και πότε ενδεχομένως χρειάζονται παραπάνω παρεμβάσεις».

«Δεν έχει νόημα το τεστ» πριν την επιστροφή στις αίθουσες

Αναφορικά με το ζήτημα της διενέργειας ενός τεστ πριν την επιστροφή στις αίθουσες, υποστήριξε: «Να σας πω κάτι. Και αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Το τεστ αυτή τη στιγμή και ειλικρινά (μιλώντας) δεν έχει το νόημα που είχε στην πρώτη φάση που η διασπορά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έπρεπε να υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση. Τώρα να σας θυμίσω ότι όλο το καλοκαίρι το περάσαμε χωρίς κανένα τεστ παρά μόνο τεστ γινόταν σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι».

Συμπλήρωσε, μάλιστα: «Το πρωτόκολλο, όποιο και να εφαρμοστεί, θα είναι δυναμικό. Οπότε θα παρακολουθήσουμε την πανδημία γιατί μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση μέτρων όσο πλησιάζουμε σε χειμερινούς μήνες. Μπορεί δηλαδή η πανδημία να μας δώσει τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να πάμε σε χρήση (της μάσκας). Αυτή τη στιγμή λέμε το άνοιγμα. Το άνοιγμα είναι Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Και επειδή το έχουμε συζητήσει εκτενώς και με την κ. Κεραμέως να ξέρετε η κανονικότητα που πρέπει να υπάρχει και στα σχολεία είναι και για την υγεία των παιδιών (…)».

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς, θα γίνει κουβέντα. Η βούληση της κυβέρνησης είναι όχι μέτρα, πιο κοντά στην κανονικότητα συνολικά», είπε επίσης.

Καπραβέλος: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ένα self test, με ένα rapid»

Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος, λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι:  «Η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων έχει τρεις θανάσιμους εχθρούς: τον λιμό, την πείνα και τον πόλεμο. Και οι τρεις είναι πολύ κοντά μας. Κλείνει το καλοκαίρι με ένα 6ο κύμα, τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ είναι καλύτερα, άφησε όμως πίσω του 2.000 νεκρούς τον Ιούλιο και Αύγουστο, δεν είναι λίγοι», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Είναι ένας πόλεμος. Το κέντρο βάρους των συνεπειών της πανδημίας έχει μετατοπιστεί στους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα».
Επίσης, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκαθάρισε πως πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις ώστε το 7ο κύμα της πανδημίας να καταστεί ελεγχόμενο. «Το 7ο κύμα έρχεται τον χειμώνα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να είναι ελεγχόμενο: η πρώτη να μην εγκαταλείψουμε τα υγειονομικά μέτρα. Η δεύτερη είναι ότι είμαστε απροστάτευτοι, δεν υπάρχει η εμβολιαστική καμπάνια. Έχουμε χαλάρωση υπερβολική που την πληρώνουμε. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για να αποτρέψουμε τις συνέπειες. Να δούμε ένα χειμώνα καλύτερο από τον προηγούμενο», είπε.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως κάποια μέτρα πρέπει να παραμείνουν και να εφαρμοστούν. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ένα self test, με ένα rapid, να παραμείνουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μεταφοράς».
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter