Κορονοϊός: «Ξαναγυρίζουν» πίσω τους Δημοσίους Υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά… αυτοαναιρούνται!

Κορονοϊός: «Ξαναγυρίζουν» πίσω τους Δημοσίους Υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά… αυτοαναιρούνται!

Όπως όλα δείχνουν η επιστροφή στην «κανονικότητα» συμπαρασύρει και τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Έτσι σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει στην κατοχή του το documentonews.gr, αν και δεν μπορούν να εγγυηθούν τίποτα και καμία ασφάλεια, από την Τετάρτη 1η Ιουλίου πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους και όσοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Αναφέρεται λοιπόν στο εσωτερικό έγγραφο:

Α. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΩΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

«Κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 για επιστροφή στην εργασία των υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, δεδομένου ότι αυτό πλέον επιτρέπεται από τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, σας γνωρίζουμε ότι παύει από 1/7/2020 η ειδική άδεια απουσίας στους υπαλλήλους που ενέπιπταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν σε ισχύ οι πάγιες διατάξεις περί χορήγησης αναρρωτικών αδειών. 

Ωστόσο και προς διασφάλιση της υγείας των υπαλλήλων αυτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο, όπως και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, για την προστασία και διαφύλαξη της υγείας τους. Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους που ανήκαν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες.  Άλλως θα πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη εκείνων των μέτρων που διαφυλάσσουν την υγεία των εργαζομένων (ιδίως διαχωριστικά μεταξύ υπαλλήλου και  πολίτη, αντισηπτικά και χρήση μάσκας υποχρεωτικά από τους πολίτες και από τον εργαζόμενο κλπ).»

Παράλληλα ωστόσο παραδέχονται πως η πανδημία δεν έχει εξαλειφθεί (σ.σ. στην ουσία όλα είναι ακόμα στον αέρα με πολλές εστίες σε όλον τον κόσμο). 

Σε άλλη παράγραφο μάλιστα αναφέρεται για παροχή εξ αποστάσεως εργασία, αλλά και για εξέταση των συγκεκριμένων από υγειονομική επιτροπή (με φυσική παρουσία) «εφόσον τα στοιχεία του φακέλου είναι ελλιπή κατά την κρίση της Επιτροπής.»

«Δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει εξαλειφθεί, έστω και αν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την επαναφορά σε πλήρη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την επιστροφή στην εργασία των υπαλλήλων που ανήκαν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την εκπαίδευση των υπαλλήλων, και κυρίως όσων έκαναν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας λόγω του ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας» 

Είναι σαφές πάντως πως το πρώτο τμήμα έρχεται σε αντιπαράθεση με το δεύτερο. Ή στην πραγματικότητα αυτοαναιρούνται ή απλά παραδέχονται ότι αρκετοί που πήραν άδεια δεν ήταν αιτιολογημένη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter