Κορονοϊός: Εθελοντική… καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς ή με ήπια συμπτώματα τουρίστες

Κορονοϊός: Εθελοντική… καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς ή με ήπια συμπτώματα τουρίστες

Τουλάχιστον ως αλλοπρόσαλες μπορούν να χαρακτηριστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας εν μέσω αναζοπύρωσης του πανδημικού κύματος, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ που υπογράφουν τα υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Οικονομικών, οι ξένοι τουρίστες θα μένουν σε καραντίνα… μόνο αν το επιθυμούν.

Έτσι, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα και ενώ ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για την επιστροφή της υπορεωτικότητας της μάσκας, στο ΦΕΚ απλώς «συστήνεται» και δεν είναι υποχρεωτική η απομόνωσή των ασυμπτωματικών ή με ήπια συμπτώματα τουριστών. Έτσι, οι τουρίστες θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν το επιθυμούν και μόνο όσες μέρες έχουν προπληρώσει το ξενοδοχείο ή το δωμάτιο στο οποίο διαμένουν. Ακολούθως, θα μπορούν να ταξιδέψουν με το πλοίο, το αεροπλάνο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, όντας θετικοί στον κορονοϊό, κάνοντας απλώς χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν επιστροφή της μάσκας – Πάνω από 50.000 τα πραγματικά κρούσματα λέει ο Τζανάκης

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους Έλληνες πολίτες, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ, συνεχίζει -δικαίως εν μέσω όξυνσης του έκτου πανδημικού κύματος- να ισχύει η υποχρεωτική πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι τους, όταν βρεθούν θετικοί.

Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ για τους επισκέπτες:

Εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη Covid-19, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  1. Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).
  2. Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη.
  3. Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (210 5212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  4. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού.
  5. Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα η όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95)».

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter