Κορονοϊός: Ύφεση στην Ελλάδα πάνω από 5% προβλέπει για φέτος η Morgan Stanley

Κορονοϊός: Ύφεση στην Ελλάδα πάνω από 5% προβλέπει για φέτος η Morgan Stanley

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη φέτος, αφού προβλέπει πάνω από 5% ύφεση για φέτος.

Ειδικά για την Ελλάδα, η εκτίμησή της για τη φετινή ύφεση είναι της τάξεως του 5,3%, γεγονός που αποτελεί τη χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για τη χώρα. Για τον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Το θετικό όμως είναι ότι η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό το σοκ στην οικονομία δεν θα έχει άλλη αρνητική επίδραση και το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 6,3%, επίδοση που θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

Χαρακτηριστικά, για τις ευρωπαϊκές χώρες, η πτώση κυμαίνεται από 2,3% έως 5,8%. Για την Ιταλία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση από τον κορωνοϊό, η ύφεση φέτος αναμένεται σε 5,8% και αναπήδηση το 2021 6,7%. Για την Πορτογαλία, που επίσης έχει ο τουριστικός τομέας συμβολή περίπου στο 20% του ΑΕΠ της, προβλέπει 5,3% φετινή ύφεση και 5,2% άνοδος το 2021.

Moody’s: Δεδομένη η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο

H ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το κλείσιμο συνόρων και τα προσωρινά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και καταστήματα, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις θα επιφέρουν μόνιμο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα φέτος, σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της. Ο οίκος προβλέπει απότομη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο και τις συνέπειες του κορωνοϊού θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Η Moody’s αναμένει υποτονική ανάκαμψη της Κίνας στο δεύτερο τρίμηνο. Εκτός της Ασίας, προβλέπει ισχυρό πλήγμα για τις οικονομίες Ιταλιας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βρετανίας αλλά και των ΗΠΑ.

ΟΟΣΑ: Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανάκαμψη

Η παγκόσμια οικονομία θα κάνει χρόνια να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ‘Ανχελ Γκουρία.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Γκουρία είπε ότι το οικονομικό σοκ από τον κορονοϊό είναι ήδη μεγαλύτερο από αυτό της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ενώ τόνισε ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα. Όπως είπε, η πρόσφατη προειδοποίηση του ΟΟΣΑ (στις 2 Μαρτίου), ότι μία σοβαρή έξαρση του ιού θα μπορούσε να μειώσει κατά το μισό, στο 1,5%, την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται ήδη πολύ αισιόδοξη.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επεσήμανε ότι, αν και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν και των εταιρειών που θα χρεοκοπήσουν παραμένει αβέβαιος, οι χώρες θα αντιμετωπίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο «για τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες, η οποία ορίζεται ως μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες, και συνεπώς δεν θα υπάρχει μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελλοντική ανάκαμψη», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε ότι η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορονοϊού σημαίνει ότι οι οικονομίες υφίστανται ήδη μεγαλύτερο σοκ από ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Και ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα μείνουν τελικά χωρίς δουλειά. Δεν γνωρίζουμε, επίσης, πόσο καιρό θα πάρει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται ήδη», πρόσθεσε.

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους κανόνες για τις δαπάνες, ώστε να διασφαλίσουν τον γρήγορο έλεγχο και θεραπεία του ιού. Σημειώνεται ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμου έχουν πάρει πρωτοφανή μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορονοϊού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Euro2day

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter