Κορύφωση της επιχείρησης απαξίωσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από Οικονόμου και κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Κορύφωση της επιχείρησης απαξίωσης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από Οικονόμου και κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Με μία άνευ -ευρωπαϊκού τουλάχιστον- προηγουμένου επίθεση κατά των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα ως επιστέγασμα για την συνάντησή του με την διεθνή οργάνωση για την ελευθερία του Τύπου εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Γιάννης Οικονόμου, αφού στην καθυστερημένη ενημέρωσή του για τη συνάντηση της Δευτέρας κατέφυγε σε πλήθος απαξιωτικών αναφορών, επέμεινε στα χλευαστικά σχόλια για τη μεθοδολογία τους και τους κατηγόρησε πως έχουν «τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης» για τα του Τύπου στη χώρα μας.

Την δεινή θέση στην οποία βρέθηκε ο ίδιος και η κυβέρνηση κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για την ΕΕ και τα Βαλκάνια, Πάβολ Στζαλάι πρόδωσε με τη σημερινή του απάντηση στο ερώτημα του documentonews.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ύφος που αναμφίβολα οι εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης δεν συναντούν συχνά στις επαφές τους με κυβερνήσεις, ο Γιάννης Οικονόμου επέκτεινε την επίθεση κατά της οργάνωσης, επιχειρώντας να την απαξιώσει στο ελληνικό κοινό παρότι τα φώτα της διεθνούς κοινότητας έχουν πέσει από καιρό επάνω στην κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου.

«Τη Δευτέρα είχατε συνάντηση με τον επικεφαλής των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα στη χώρα μας. Πως πήγε η συνάντηση; Εκθέσατε τις ενστάσεις σας για τη μεθοδολογία; Τι απαντήσεις πήρατε;» τον ρωτήσαμε για τη συνάντηση της Δευτέρας, για την οποία ο ίδιος ο Π. Στζαλάι προχώρησε ήδη από την Τετάρτη σε επίσημη ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οργανισμού για την ΕΕ και τα Βαλκάνια ανέφερε πως ο Γ. Οικονόμου δεσμεύτηκε για την νομοθέτηση της πλήρους απαγόρευσης χρήσης spyware στη χώρα μας, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του.

«Το χάσμα δυσπιστίας μεταξύ των Ελλήνων δημοσιογράφων και των αρχών έχει διευρυνθεί περαιτέρω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις παρακολούθησης δημοσιογράφων από την υπηρεσία πληροφοριών και με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού spyware. Εάν οι αρχές δε θέλουν η ελληνική δημοκρατία να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στην άβυσσο, οι υπεύθυνοι για τις αυθαίρετες υποκλοπές δημοσιογράφων πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ το νέο νομικό πλαίσιο που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση πρέπει να είναι ταυτόχρονα φιλόδοξο και να λαμβάνεται υπόψη η διαβούλευση με τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη: τους δημοσιογράφους» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του Π. Στζαλάι, που εν πολλοίς μάλλον «εξηγεί» την τοξικότητα της απάντησης του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

«Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης. Νομίζω ότι είχαμε μία ειλικρινή συζήτηση καταρχήν. Υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης» υποστήριξε ο Γ. Οικονόμου, για να καταφύγει στην παράθεση επιλεκτικών στοιχείων στην οποία κατέφυγε προς τον επικεφαλής των ΡΧΣ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο Π. Στζαλάι δεν γνώριζε ότι «αρθρογραφεί ο αρχιδολοφόνος της 17 Νοέμβρη σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανάμεσα στα θύματά του ήταν και εκδότες και δημοσιογράφοι, για τα προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξης οριζόντια του Τύπου, πόσους άνδρες και γυναίκες διαθέτει η ελληνική αστυνομία για τη φύλαξη δημοσιογράφων και επιχειρήσεων δημοσιογραφικών, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τις δράσεις υποστήριξης συνολικά σε ότι αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Ειδικής μνείας χρήζει η φρασεολογία που επέλεξε ο Γ. Οικονόμου για την ενημέρωση στην οποία προχώρησε για την πορεία των ερευνών για τους δολοφόνους του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αφού όπως ανέφερε, μίλησε στον επικεφαλής των ΡΧΣ για «τον τρόπο με τον οποίον η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική αστυνομία εξακολουθούν και διαχειρίζονται και βλέπουν το θέμα της δολοφονίας Καραϊβάζ».

Για τα παράνομα λογισμικά και τη «δέσμευση» στον διεθνή οργανισμό για την απαγόρευσή τους, ο ίδιος δήλωσε ακόμα πως «επαναλάβαμε τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις της κυβέρνησης που είχαμε πει και στην κ. Γιούροβα για την πρόθεσή μας να νομοθετήσουμε στη διάσταση του να είναι τελείως, απολύτως παράνομη η χρήση των κακόβουλων αυτών λογισμικών εδώ στη χώρα».

Χωρίς να σταματά την επιχείρηση απαξίωσης και αποδόμησης εκεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λίγο παρακάτω πως «δεν μου φάνηκε να τα ήξερε όλα αυτά», και υποστήριξε πως «εμείς επιβεβαιώσαμε, μέσα από τη συζήτηση που είχαμε, τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις μας για τη μεθοδολογία με την οποια λειτουργεί η οργάνωση αυτή και βαθμολογεί τις διάφορες χώρες», καταφεύγοντας σε έναν ισχυρισμό για τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ τους που μένει να επιβεβαιωθεί και από την άλλη πλευρά.

«Να πω ένα παράδειγμα, γιατί εντάξει, η συζήτηση δεν ήταν δημόσια. Τον ρώτησα το αυτονόητο, αυτό που έχω μοιραστεί και μαζί σας πολλές φορές, πως είναι δυνατόν σε αυτή την περιβόητη λίστα με την θέση 108 να είναι τέσσερις, πέντε δικτατορίες πάνω από την Ελλάδα. Και η απάντηση ήταν ότι μπορεί, ρε παιδί, μου σε κάποια από αυτές τις δικτατορίες, στον χρόνο που γινόταν η έρευνα, να μην είχε παρατηρηθεί θάνατος κάποιου δημοσιογράφου.
Δηλαδή, η οργάνωση αυτή ψάχνει να βρει στις δικτατορίες πόση ελευθερία του Τύπου υπάρχει. Ενώ εγώ νόμιζα ότι στις δικτατορίες δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου» κατέληξε στην απάντησή του ο Γ. Οικονόμου, περιγράφοντας με τον δικό του τρόπο την «μεθοδολογία» ενός οργανισμού που εδώ και χρόνια δρα και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους ανώτατους θεσμούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter