Κόσοβο: Ο πολιτικός Μίλαν Ραντόιτσιτς αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπάνισκο

Κόσοβο: Ο πολιτικός Μίλαν Ραντόιτσιτς αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπάνισκο

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος «Σερβική Λίστα» Μίλαν Ραντόιτσιτς ανέλαβε την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια την περασμένη Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. Ο Ραντόιτσιτς σε γραπτή ανακοίνωση που διάβασε ο δικηγόρος του αναφέρει ότι οργάνωσε την ένοπλη δράση στο βόρειο Κόσοβο για να ενθαρρύνει τον σερβικό πληθυσμό να αντισταθεί.

«Εγώ, ο Μίλαν Ραντόιτσιτς, εξαιτίας των πολλών εικασιών που γίνονται, ενημερώνω την κοινή γνώμη ότι μαζί με τους συμπατριώτες μου ήρθα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, στην περιοχή του χωριού Μπάνισκο. Ο λόγος της επιστροφής μας είναι να ενθαρρύνουμε τον σερβικό λαό να αντισταθεί στον τρόμο του καθεστώτος Κούρτι και να προστατεύσουμε τον λαό μας που είναι εκτεθειμένος σε αυτόν τον τρόμο καθημερινά και να αναβιώσουμε το όνειρο της ελευθερίας για τον λαό μου στο βορρά», αναφέρει η επιστολή.

Ο Ραντόιτσιτς απαλλάσσει από κάθε ευθύνη το κόμμα του δηλώνοντας ότι μόνος του αποφάσισε να αναλάβει ένοπλη δράση διότι στη «Σερβική Λίστα» – όπως ισχυρίζεται- υπήρχε «διάσταση απόψεων» για κάτι τέτοιο. Αναφέρει επίσης ότι παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιπροέδρου στο κόμμα. Η Σερβική Λίστα ήταν μέχρι πέρσι το βασικό σερβικό κόμμα του Κοσόβου και συμμετείχε στην κυβέρνηση του Ραμούς Χαραντινάι.

Ο Μίλαν Ραντόιτσιτς απαλλάσσει των ευθυνών και το Βελιγράδι υπογραμμίζοντας ότι κανένας από την ηγεσία της Σερβίας δεν γνώριζε τι σχεδιάζει να πράξει ούτε έλαβε κάποια βοήθεια σε οπλισμό από τη Σερβία.

Χαρακτηρίζει «μαχητές για την ελευθερία» όσους συμμετείχαν στην «ένοπλη αντίσταση» και απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» που τους αποδίδει η Πρίστινα.

Στην επιστολή του ο Μίλαν Ραντόιτσιτς δηλώνει πρόθυμος να ανταποκριθεί σε κάλεσμα των εισαγγελικών αρχών της Σερβίας.

Ο δικηγόρος του διέψευσε ότι ο Ραντόιτσιτς τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ανέφερε ότι δεν κρύβεται αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει που βρίσκεται. Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές καταγγελίες σχετικά με τον Ραντόιτσιτς για σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ το όνομα του βρίσκεται και σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά: ΝΑΤΟ: Στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο υπό τον φόβο κλιμάκωσης της έντασης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter