Κόσοβο: Ο Βούτσιτς καλεί τους Σέρβους να αποσύρουν τα οδοφράγματα

Κόσοβο: Ο Βούτσιτς καλεί τους Σέρβους να αποσύρουν τα οδοφράγματα

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να αποσύρουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει, ενώ τόνισε ότι θα παράσχουν εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου της κυβέρνησης της Σερβίας για το Κόσοβο, Πέταρ Πέτκοβιτς, η κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ καλύπτει πλήρως την σερβική πλευρά και παρέχει εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος Βούτσιτς συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ΕΕ – ΗΠΑ και τους πρότεινε να τερματίσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των Σέρβων διαφώνησαν για την απόσυρση, καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κοσόβου.

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν Σέρβοι, συνεδρίαση της επιτροπής κρίσης για να αποφασιστεί αν θα αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Στην κοινή δήλωση τους ΕΕ και ΗΠΑ ζητούν από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης ενώ ταυτόχρονα παρέχουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την προστασία των Σέρβων και όλων των μειονοτήτων στο Κόσοβο.

Από τη μεριά της κυβέρνησης του Κοσόβου σήμερα υπήρχαν σημάδια υποχώρησης καθώς οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς, σε κατ οίκον περιορισμό. Η απελευθέρωση του είναι ανάμεσα στα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα.

Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ανάμεσα σε άλλα αιτήματα των Σέρβων είναι και η αποφυλάκιση άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από το βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter