Κόσοβο: «Σημάδια» αποκλιμάκωσης της έντασης – Οι Σέρβοι αποσύρουν τα οδοφράγματα

Κόσοβο: «Σημάδια» αποκλιμάκωσης της έντασης – Οι Σέρβοι αποσύρουν τα οδοφράγματα

Αποκλιμακώνεται, για την… ώρα, η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, μετά τις συναντήσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με Σέρβους κατοίκους στη Ράσκα του βόρειου Κοσόβου, από την οποία ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για απόσυρση των οδοφραγμάτων που είχαν στηθεί επί 20 ημέρες στην περιοχή.

«Είναι μακρά διαδικασία και θα πάρει χρόνο», ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι ρόλο στην εν λόγω απόφαση διαδραμάτισαν οι εγγυήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για το γεγονός πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα διωχθούν ποινικά.

Από την πλευρά του, το Κόσοβο έκλεισε τρίτη συνοριακή διέλευση προς τη Σερβία την Τετάρτη, γεγονός που ανέβασε προσωρινά στα ύψη το θερμόμετρο της έντασης, την ίδια ώρα που η KFOR, η αποστολή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πιέζει για την επίτευξη διπλωματικής λύσης μέσω του απευθείας διαλόγου από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η σερβική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή ώστε ο στρατός να τεθεί στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας. Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση για απόσυρσης των οδοφραγμάτων στη Ράσκα μειώνουν τις πιθανότητες περαιτέρω «ανάφλεξης», ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι τα πάντα μπορεί να ανατραπούν, καθώς τα πράγματα παραμένουν ρευστά, όσον αφορά την προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter