Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν σε τρία δημαρχεία

Κόσοβο: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ αναπτύχθηκαν σε τρία δημαρχεία

Στρατιώτες ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχημάτισαν τη Δευτέρα κλοιούς ασφαλείας γύρω από τρία δημαρχεία του Κοσόβου , προκειμένου να συγκρατήσουν τους σέρβους που διαμαρτύρονται για τους Αλβανόφωνους δημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία.

Στο Ζβέτσαν, μία από τις τρεις πόλεις, η τοπική αστυνομία του Κοσόβου – που στελεχώνεται πλέον εξ ολοκλήρου από Αλβανόφωνους αφότου όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τη δύναμη πέρυσι – έκανε χρήση αερίων πιπεριού για να απωθήσει πλήθος Σέρβων που πέρασαν από οχύρωση ασφαλείας και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο του δημαρχείου, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Στο Λεπόσαβιτς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο του δημαρχείου για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες Σέρβους που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.

Εντός της ημέρας, άλλωστε, διαδηλωτές πέταξαν αυγά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο του νέου δημάρχου του Λεπόσαβιτς.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ απέκλεισαν επίσης το δημαρχείο στο Ζούμπιν Πότο για να το προστατεύσουν από ντόπιους Σέρβους, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της κυβέρνησης στην Πρίστινα να επιβάλει με την χρήση αστυνομικής βίας σε τέσσερις σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο, αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 23ης Απριλίου, το οποίο δεν αποδέχονται οι σέρβοι αφού απείχαν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες από την εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Πηγή: AP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σερβία: Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο

Σοβαρά επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο – Στα σύνορα μετακινείται στα σύνορα ο σερβικός στρατός (Videos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter