Κόσοβο: Ξεκίνησε η αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων – Σε τέσσερα στάδια το μέτρο

Κόσοβο: Ξεκίνησε η αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων  – Σε τέσσερα στάδια το μέτρο

Σε εφαρμογή βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Κόσοβο η απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας. Το μέτρο αφορά περίπου 6.000 οχήματα τα οποία κυκλοφορούν κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Τα οχήματα αυτά έχουν πινακίδες που εκδόθηκαν στην κεντρική Σερβία και δεν φέρουν το κρατικό διακριτικό RKS (Republic of Kosova). Οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κόσοβο διεμήνυσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν με οδοφράγματα οδικές αρτηρίες στο βόρειο Κόσοβο, εάν η αστυνομία προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων. Στο Κόσοβο σήμερα υπάρχει ένταση, ωστόσο επικρατεί ηρεμία μιας και για την ώρα γίνονται μόνο συστάσεις.

Η Πρίστινα, αποφάσισε να εφαρμόσει το μέτρο σταδιακά, σε τέσσερεις φάσεις, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν εντάσεις. Σε πρώτη φάση, από σήμερα και μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα γίνονται γραπτώς προειδοποιήσεις στους κατόχους των οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες. Στην συνέχεια και μέχρι τις 21 Ιανουαρίου θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί. Κατά την τρίτη φάση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου, οι σερβικές πινακίδες θα αντικαθίστανται με δοκιμαστικές πινακίδες που θα εκδίδει η αστυνομία του Κοσόβου. Μετά την 21η Απριλίου ξεκινά η τέταρτη φάση, όπου θα κατάσχονται τα οχήματα που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ να αναβάλει για δέκα μήνες την εφαρμογή του μέτρου προκειμένου να λυθεί το ζήτημα στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ανησυχούμε και εκφράζουμε την απογοήτευση μας διότι η κυβέρνηση του Κοσόβου απέρριψε το αίτημα των στενότερων συμμάχων της διεθνώς σχετικά με την αναβολή εφαρμογής του μέτρου για τις πινακίδες», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νέντ Πράις, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter