Κόστα Ρίκα: Πρόεδρος εξελέγη o συντηρητικός Ρ. Τσάβες

Κόστα Ρίκα: Πρόεδρος εξελέγη o συντηρητικός Ρ. Τσάβες
Presidential candidate Rodrigo Chaves of the Social Democratic Progress Party attends a closing campaign rally in Alajuela, Costa Rica, Saturday, March 26, 2022. Costa Rica's president will be decided in an April 3rd runoff between former President Jose Maria Figueres of the National Liberation Party and Chaves, a former finance minister. (AP Photo/Carlos Gonzalez)

Ο συντηρητικός Ροδρίγο Τσάβες, άλλοτε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξελέγη χθες Κυριακή πρόεδρος για τετραετή θητεία στην Κόστα Ρίκα.

Ο κεντρώος αντίπαλός του, Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, παραδέχθηκε τη νίκη του κ. Τσάβες, ο οποίος λάμβανε το 52,9% των ψήφων, έναντι 47,1% του αντιπάλου του, με το 89% των ψηφοδελτίων να έχει ενσωματωθεί, σύμφωνα με το ανώτατο εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), την εθνική εφορευτική επιτροπή.

«Η Κόστα Ρίκα ψήφισε και ο λαός μίλησε. Ως δημοκράτες, θα σεβόμαστε πάντα την λαϊκή ετυμηγορία (…). Συγχαίρω τον Ροδρίγο Τσάβες και του εύχομαι ό,τι καλύτερο», είπε ο κ. Φιγκέρες, πρώην πρόεδρος της χώρας (1994-1998), απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

«Αποδέχομαι με την πιο βαθιά ταπεινότητα αυτή την ιερή απόφαση του κοσταρικανού λαού (…). Το αποτέλεσμα δεν είναι για μένα ούτε μετάλλιο, ούτε τρόπαιο, αλλά τεράστια ευθύνη», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσάβες.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες χθες στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που για χρόνια χαρακτηριζόταν η σταθερότερη στην περιοχή, αλλά έχει πιαστεί τα τελευταία χρόνια στη μέγγενη βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ο 60χρονος νικητής των εκλογών υπόσχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Κόστα Ρίκα: το εξωτερικό χρέος, που ξεπερνά το 70% του ΑΕΠ, το ποσοστό της φτώχειας, η οποία πλέον μαστίζει το 23% του πληθυσμού, την ανεργία, που βρίσκεται στο 14%, τα σκάνδαλα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter