Κώστας Αρβανίτης για προσφυγικό: Εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο – ταφόπλακα για την πραγματική αλληλεγγύη

Κώστας Αρβανίτης για προσφυγικό: Εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο – ταφόπλακα για την πραγματική αλληλεγγύη

Σε διάλογο με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά στην Επιτροπή LIBE ήρθε ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος στάθηκε στο ζήτημα του προσφυγικού κάνοντας λόγο για επαναπροωθήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών μελών. Ανέφερε μάλιστα την περίπτωση 75 Αφγανών οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν από την Βουλγαρία στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για τουρκική εργαλειοποίηση του προσφυγικού, ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του εναντίον της ίδιας Ευρώπης ζητώντας να διευκρινιστεί η ευρωπαϊκή στάση επί του ζητήματος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την διενέργεια επαναπροωθήσεων από την πλευρά της.

Ο Κώστας Αρβανίτης απέκρουσε τα ακροδεξιά fake news, που κατά καιρούς έχουν υιοθετήσει και στελέχη της Κυβέρνησης, ενώ στάθηκε με έμφαση στις ευθύνες Ερντογάν για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

«Δεν υπάρχουν δύο στρατόπεδα, αυτοί που δε θέλουν τους πρόσφυγες και τους αποτρέπουν κι αυτοί που λένε «refugees welcome», δεν είναι έτσι. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν αρχές και κανόνες στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, και κάποιοι άλλοι ότι αυτό είναι πρόβλημα και μπορούμε και να τους πνίγουμε», σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αποδομώντας την μαύρη προπαγάνδα.

«Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί και κάνει παιχνίδι σε αυτό. Σίγουρα ο Ερντογάν σπρώχνει. Το βασικό ερώτημα είναι η Ευρώπη τι κάνει, ξανασπρώχνει;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια επισημαίνοντας εμφατικά τις ευθύνες της γείτονος, ενώ ζήτησε από τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο να τοποθετηθεί πάνω σε δηλώσεις υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που ταυτίζουν όσους μιλούν ανοιχτά για καταγγελίες περί επαναπροωθήσεων με την Τουρκική προπαγάνδα. «Με θεωρείτε εφιάλτη και προδότη επειδή έχω μια άλλη αντίληψη από εσάς για το θέμα του προσφυγικού», είπε χαρακτηριστικά προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος πήρε αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις

«Εγώ δεν είπα ποτέ, ποτέ, ότι αυτές οι εκθέσεις ή οι ισχυρισμοί είναι τουρκική προπαγάνδα», απάντησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ενώ για τις δηλώσεις Υπουργών πως «δεν μας νοιάζει τί λένε οι Βρυξέλλες», έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα μέλη της Κυβέρνησης που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως η Υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη.

«Όποιος το είπε κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Όλους πρέπει να νοιάζει τι λένε οι Βρυξέλλες, γιατί χάρη στις Βρυξέλλες οργανώνουμε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, πληρώνουμε τις δαπάνες για να στηρίξουμε τους μετανάστες, πληρώνουμε τα μέσα που χρειάζονται οι μηχανισμοί στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό, για να κάνουν τη δουλειά τους, άρα όποιος λέει δε μας νοιάζει τι λένε οι Βρυξέλλες μάλλον δεν ξέρει καλά τις Βρυξέλλες» ήταν η απάντηση Σχοινά.

Κατά τα άλλα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης της Επιτρόπου Γιοχάνσον στις 30 Ιουνίου με τρία Κυβερνητικά στελέχη, αρμόδια για θέματα διαχείρισης συνόρων, κατά την οποία συμφωνήθηκε η δημιουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενός «ανεξάρτητου μηχανισμού» που θα ερευνήσει καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στα Ελληνικά σύνορα.

«Ήταν μια ανοιχτή συζήτηση ακριβώς για να συζητήσουμε αυτές τις ανησυχίες και σαν αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποία θα στηρίζεται σε 3 σημεία.

  • Διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου επιφορτισμένες με τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκληματικών πράξεων που προκύπτουν στο πλαίσιο επιχειρήσεων των αρχών ασφαλείας,
  • Διερεύνηση από ανεξάρτητες αρχές όπως ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που και οι δύο διορίζονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ενισχυμένη πλειοψηφία, και
  • Δυνατότητα εισαγγελείς να ερευνήσουν σχετικές ισχυρισμούς έπειτα από καταγγελίες στα ΜΜΕ και από ΜΚΟ.
    Νομίζω ότι αυτές οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση είναι ισχυρές, πειστικές, δεσμευτικές και είναι επαρκείς, και φυσικά θα παρακολουθούμε την πορεία τους, σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, όπως κάνουμε και με άλλα κράτη-μέλη», είπε συγκεκριμένα, περιγράφοντας μια συμφωνία την οποία αποκάλυψε η Ύλβα Γιοχάνσον στο Τwitter, ενώ ακόμη και σήμερα ελάχιστη, αν όχι ανύπαρκτη είναι η ενημέρωση από την Αθήνα.

Την κακή εικόνα της Ελλάδας μετά το φιάσκο Μητσοτάκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν οι έντονα επικριτικές για την Κυβέρνηση, αλλά και τη στάση της Κομισιόν, παρεμβάσεις των περισσότερων Ευρωβουλευτών, και όχι μόνο για το προσφυγικό: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση, η πιο χαμηλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι θα κάνει η Κομισιόν για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα;» (Thijs REUTEN, S&D, Ολλανδία), «Θα έπρεπε ίσως για κάποια πράγματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια να δράσετε κατά της ελληνικής κυβέρνησης» (Sophia IN ‘T VELD, Renew, Ολλανδία), «Κάθε φορά που σας μιλάμε για pushbacks μας απαντάτε για τους διακινητές. Αναφέρεστε όμως σε όλους αυτούς τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σαν εγκληματίες σε φυλακές; Εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις έχουμε στην Ελλάδα.» (Clare DALY, The Left, Ιρλανδία), «Εάν η ΟΛΑΦ είναι ένα ανεξάρτητο και αξιόπιστο όργανο και δεν νομίζω να πείτε το αντίθετο, πότε θα κινητοποιηθεί ο μηχανισμός για να σταματήσουν τα pushbacks για να αποφύγουμε τέτοιου είδους γεγονότα» (Isabel SANTOS, S&D, Πορτογαλία).

«Παρά τις προσεκτικές του διατυπώσεις ο Μαργαρίτης Σχοινάς περιέγραψε μια κατάσταση εποπτείας στην οποία όλα δείχνουν πως βρίσκεται η χώρα μας στο ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων», σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης, για τα συμπεράσματα του διαλόγου στην Επιτροπή LIBE, και συνεχίζει: «Έτσι, επιβεβαιώνονται έμμεσα οι φόβοι που έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει: η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ψευτο-πατριωτική πολιτική της αφήνει τη χώρα σοβαρά εκτεθειμένη στους εταίρους της, και μάλιστα τη στιγμή της κορύφωσης της επιθετικότητας Ερντογάν. Mπορεί να έστειλε μηνύματα προς την Αθήνα, ωστόσο ο Μαργαρίτης Σχοινάς παραμένει μέρος του προβλήματος και όχι μιας πραγματικής λύσης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επιμένει στο αποτυχημένο και κακό για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και των άλλων κρατών πρώτης υποδοχής, σύμφωνό του. Μάλιστα, έσπευσε να πανηγυρίσει τη συμφωνία της Γαλλικής Προεδρίας, μια συμφωνία που απομακρύνεται από την ιδέα μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αφού κλείνει το δρόμο στις υποχρεωτικές, ισότιμες και αναλογικές μετεγκαταστάσεις. Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο στην επιλεκτική αλληλεγγύη, δίνοντας την δυνατότητα στους εταίρους μας να πληρώνουν, αντί να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που τους αναλογούν, ανοίγοντας το δρόμο για χώρες-φυλακές ψυχών.»

«Οι βαριές εκφράσεις πολλών Ευρωβουλευτών σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής φανερώνουν το πραγματικό αποτύπωμα οργής που άφησε στις Βρυξέλλες η αποτυχημένη παρουσία του Πρωθυπουργού: Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έπεισε, παρά εξόργισε τις δημοκρατικές πολιτικές ομάδες, και αυτό το ένιωσε πολύ καλά ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» καταλήγει ο Κώστας Αρβανίτης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter