Κώστας Τουλγαρίδης: Μαχητική, αριστερή, αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα του λαού

Κώστας Τουλγαρίδης: Μαχητική, αριστερή, αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα του λαού

Τo documentonews.gr ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, συνομίλησε με τον Kώστα Τουλγαρίδη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική.

Πώς εκτιμάτε το κλίμα στην πορεία προς τις εκλογές; Τι κρίνεται σε αυτές;

Βαδίζουμε στις εκλογές μέσα σε κλίμα κοινωνικού και πολιτικού ζόφου και μιας επιβαλλόμενης σιωπής από τις κυρίαρχες δυνάμεις και το πολιτικό και μιντιακό σύστημα που τις στηρίζει. Όσο και να επικαλείται η κυβέρνηση την «οργή της φύσης», την «κλιματική αλλαγή» και κάθε τι άλλο, οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι για τα μπαζωμένα ρέματα και τις «επενδύσεις» στα καμμένα, για τις πόλεις που έχουν γίνει τσιμεντένια τέρατα που πνίγονται σε κάθε βροχή, για τις διαλυμένες δημόσιες υπηρεσίες και την έλλειψη κάθε πρόληψης, φταίει η πολιτική της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων που τόσα χρόνια βάζουν μπροστά τα μεγάλα συμφέροντα, την «δημοσιονομική πειθαρχία» και την «επενδυτική βαθμίδα», συνολικά την πολιτική που προτάσσει τα συμφέροντα μιας χούφτας εταιρειών και τραπεζών, τη λογική του κέρδους και θεωρεί οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ανάγκη, (ανάμεσα σε αυτές και την πρόληψη και την προστασία από τις φωτιές και τις πλημμύρες), «κόστος» που πρέπει να πετσοκοφτεί.

Ο κόσμος της δουλειάς, η νεολαία, πνίγεται από την ασφυκτική πραγματικότητα που ζει, αναζητά ρήγματα στη μαύρη κατάσταση που διαμορφώνεται και τρόπους να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Αυτή τη διάθεση πάνε να την πνίξουν στις εκλογές για να νομιμοποιήσουν τη νέα ακόμα πιο βάρβαρη επιδρομή τους

Στις επερχόμενες εκλογές :

• Ρίχνουμε μαύρο στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στους υποψήφιους περιφερειάρχες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, σε Χαρδαλιά, Σγουρό, Ιωακειμίδη.

• Βάζουμε φραγμό στην προσπάθεια της ακροδεξιάς να εμφανιστεί στο προσκήνιο, και στο ψηφοδέλτιο του Καμπούρη, που φιλοξενεί τα ορφανά της Χρυσής Αυγής.

• Ψηφίζουμε για την ενίσχυση του ανυποχώρητου αγώνα, για τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες για μια πραγματική αριστερή αντιπολίτευση που παλεύει σε σύγκρουση με τα μεγαλα συμφέροντα, την ΕΕ, το ίδιο το σάπιο σύστημα της άπληστης εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της φύσης που καταστρέφει τις ζωές μας της ίδιες τις βάσεις της ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια ήταν τα βασικά ζητήματα που πάλεψε η ΑΑΑ τα προηγούμενα χρόνια;

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική έδωσε μάχες σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά.

Στη δυτική πλευρά της Αττικής ενάντια στην επιβάρυνση από τις νέες ρυπογόνες και επικίνδυνες δραστηριότητες και βιομηχανίες που ξεφυτρώνουν και την διατήρηση της καρκινογόνας χωματερής στην Φυλή και τις νέες σε Γραμματικό και Σχιστό.

Στα Νότια προάστια ενάντια στην υλοποίηση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», αυτό το διαχρονικό «εμβληματικό» έγκλημα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί στην επέλαση της τσιμεντοποίησης, την πνιγηρή έλλειψη κάθε ελεύθερου χώρου.

Στην Ανατολική Αττική, την ανεξέλεγκτη δόμηση, και τις επενδύσεις, στην εξαφάνιση του αγροτικού τομέα. Στο κέντρο της Αθήνας, την άλωσή του από τις τουριστικές επενδύσεις και τις αναπλάσεις βιτρίνας, την ώρα που άλλες γειτονιές βουλιάζουν στην εγκατάλειψη. Την επίθεση στη λαϊκή κατοικία με την ακραία αύξηση των ενοικίων, την επέκταση του AirBnb και τους χιλιάδες πλειστηριασμούς.

Στον Πειραιά ενάντια στην παράδοση στην κυριαρχία της Cosco, την μετατροπή του λιμανιού σε ζώνη εμπορευματικής εκμετάλλευσης και διαρκούς μόλυνσης.

Πολλοί λένε όμως ότι αυτό που τελικά «μετράει» είναι ποιος περιφερειάρχης θα εκλεγεί…

Δεν είναι η εκλογή ενός «καλού δήμαρχου» ή ενός «τίμιου περιφερειάρχη» που θα αλλάξει την κατάσταση. Οι δήμοι και οι περιφέρεις, ιδιαίτερα μετά τις αντιδραστικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων (σχέδια Κλεισθένης Καλικράτης κλπ) είναι ασφυκτικά ελεγχόμενοι από το κεντρικό κράτος, απόλυτα εξαρτώμενοι από τις προτεραιότητες και τα αντιλαϊκές επιλογές των ευρωπαικών χρηματοδοτήσεων, αποτελούν «τοπικό κράτος» και «τοπική διοίκηση» και όχι «αυτοδιοίκηση».

Ούτε οι λογικές ανάθεσης σε «κόκκινους» συμβούλους και δημάρχους, όπως προβάλει η Λαϊκή Συσπείρωση, αντί για μια πραγματική ανατρεπτική διεκδικητική οργάνωση του λαού, που να σπάει αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ούτε με πολιτικές που αναμασάνε τα προβλήματα και δεν έχουν στοιχεία ρήξης με το κυρίαρχο σύστημα και τους πυλώνες του, την ΕΕ και το τοπικό κράτος, που δεν αναδεικνύουν τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως κάνει η Ανυπόταχτη Αττική (ΜΕΡΑ25/ΛΑΕ), μπορείς να πετύχεις νίκες, ρήγματα στην πολιτική τους και πολύ περισσότερο να αναπτυχθεί μία μαζική, επικίνδυνη, πραγματικά αριστερή αντιπολίτευση.

Μήπως όμως με αυτή τη λογική υποτιμάτε την ανάγκη να υπάρξουν εδώ και τώρα κατακτήσεις που βελτιώνουν σήμερα τη ζωή των εργαζόμενων;

Η πάλη για ανακούφιση του λαού, για ρωγμές και κατακτήσεις εδώ και τώρα, απαιτεί ένα κίνημα και μια αριστερά που να στοχεύει στο ίδιο το σύστημα, μιας άλλης Αριστεράς, ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής. Η λογική ότι «θα καταργηθεί το μνημόνιο χωρίς ρήξη με την ΕΕ» οδήγησε σε ένα νέο χειρότερο μνημόνιο, η λογική ότι με μια «αριστερή διακυβέρνηση» χωρίς αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, οδήγησε σε εφαρμογή αντιλαικής πολιτικής και τελικά στα τελευταία εκφυλιστικά φαινόμενα του εξευτελισμού κάθε έννοιας «αριστεράς» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο είναι τελικά το πολιτικό σας μήνυμα για αυτές τις εκλογές;

Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής ρευστότητας, καθώς λόγω των αποτελεσμάτων των εκλογών, των χαοτικών αντιθέσεων του συστήματος που ξέσπασαν σε μεγάλες απανωτές καταστροφές και των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο, πλατύς αριστερός κόσμος επανεκτιμά μια ολόκληρη διαδρομή.

Εμείς καλούμε τον αριστερό λαϊκό κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη και τη δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα, που μάτωσε στις πλατείες και τις απεργίες, που στήριξε το περήφανο λαϊκό «όχι» στο δημοφήφισμα, να κάνει ένα βήμα μπροστά, ξεπερνώντας όσους γύρισαν την πλάτη στις λαϊκές μάχες ή όσους ξαναγυρνάνε στις ξαναζεσταμένες συνταγές του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνουν το βήμα προς μια μετωπική, μαχητική, ανεξάρτητη, αντικαπιταλιστική αριστερή απάντηση στους δήμους, τις περιφέρειες, παντού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter