Κοστέλο: Βέβαιος για διπλή συμφωνία στο Eurogroup

Κοστέλο: Βέβαιος για διπλή συμφωνία στο Eurogroup

Την βεβαιότητά του ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και για το πακέτο μέτρων του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας, εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο Ντέκλαν Κοστέλο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα.

Αναφορικά με το θέμα των ημερών, την Ιταλία, όπως είπε, στέλνουν ένα χρήσιμο διπλό μήνυμα. Αφ’ ενός η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών και αφ’ ετέρου, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Ο κ. Κοστέλο συνέστησε παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής.

Σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Κοστέλο, υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. “Προσοχή να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα”.

Ο κ. Κοστέλο επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι χρειάζεται πλήρης εφαρμογή και πλήρης υιοθεσία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 5-10 ετών, συνιστώντας και πάλι προσοχή διότι όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, υπάρχει μια φυσική ροπή προς χαλάρωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter