Κοτζιάς: Η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Κοτζιάς: Η Ελλάδα προωθεί την  ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Τη γαλλική πρωτοβουλία για τη διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη σημερινή συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι καθώς και με την παρέμβασή του.

Ο Ελληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «ανάπτυξης ελπίδας και εμπιστοσύνης στην περιοχή». «Να φέρουμε την ειρήνη στην Παλαιστίνη και στη Μέση Ανατολή και να προωθήσουμε τη λύση των δύο κρατών και να θέσουμε μια θετική ατζέντα για την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και του Ισραήλ για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή όπου σήμερα υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, όπως τα πέντε τριμερή σχήματα συνεργασίας με Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ, η Διάσκεψη της Ρόδου που θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες και η πρωτοβουλία για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων «την ανάγκη καλλιέργειας μιας νοοτροπίας συναίνεσης και συμβιβασμού και όχι σύγκρουσης».

«Αυτό το λέω και για τα Βαλκάνια» εξήγησε μετά την ομιλία του.

«Όταν κανείς δεν έχει μια νοοτροπία συναίνεσης και συμβιβασμού στα διεθνή ζητήματα, δεν έχει και στο εσωτερικό του. Βλέπουμε χώρες οι οποίες είναι αυταρχικές ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους γείτονές τους».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, ο υπουργός απάντησε :

«Θα έλεγα ότι έχει μια ιδιαιτερότητα η δική μας ατζέντα, γιατί πρόκειται για μια θετική ατζέντα. Βάζουμε να κάνουνε θετικές δράσεις, και στόχους που να αναπτύξουν τη διαδικτύωση και κατά προέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή, σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση και την έρευνα μέχρι την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό και το εμπόριο».

Σε άλλο ερώτημα εάν η παρουσία των 72 χωρών στη Διάσκεψη με στόχο λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό είναι έμμεσα και ένα μήνυμα προς τη νέα Διοίκηση Τραμπ ο υπουργός απάντησε :

«Δεν νομίζω ότι μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε μηνύματα σε διοικήσεις τρίτων κρατών. Μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα θετικό στις ειρηνικές προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή».

Ο κ Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση των κρατών μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αύριο θα συμμετάσχει στην κανονική συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών με κύρια ζητήματα πάλι τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Συρία, ενώ θα γίνει μια ενημέρωση και για το Κυπριακό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter