Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ «ξεσκονίζουν» τα επτά σημεία του Σχεδίου Συμφωνίας

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ «ξεσκονίζουν» τα επτά σημεία του Σχεδίου Συμφωνίας

Το ενδεχόμενο το απόγευμα οι δύο αντιπροσωπείες να εξέλθουν από το Αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών με μία συμφωνία σε όσα το δυνατόν περισσότερα από τα επτά σημεία που έθετε προς συζήτηση το Ελληνικό Σχέδιο συμφωνίας, μελετούν αυτήν την ώρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Θυμίζουμε ότι τα επτά σημεία ήταν:

  • Το όνομα της πΓΔΜ με την Ελληνική πρόταση να είναι το GornaMakenija (Άνω Μακεδονία) σε σλαβική γραφή και αμετάφραστο.
  • Το εύρος της χρήσης του νέου ονόματος με την Αθήνα να επιμένει στο «erga omnes», δηλαδή για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός της χώρας.
  • Τη γλώσσα,
  • Την ταυτότητα,
  • Τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος,
  • Τις συντμήσεις,
  • Και τα ακρωνύμια

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του την Δευτέρα αναφέρθηκε στο θέμα των Συνταγματικών αλλαγών λέγοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του δεν έχει τη δικαιοδοσία να τοποθετείτε έναντι των Διεθνών Συμφωνιών κάτι που έκανε για παράδειγμα το Αλβανικό απορρίπτοντας τη συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας για την ΑΟΖ.

Εξ αυτού ο κ. Ζάεφ σημείωσε με νόημα ότι δεν χρειάζεται Συνταγματική αλλαγή αλλά μια Διεθνή Συμφωνία την οποία θα κυρώσει (με απλή πλειοψηφία) το Κοινοβούλιο της χώρας του. Ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και αν θα μπαίνει στα βαθιά των Ελληνικών «κόκκινων» γραμμών.

Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του Ελληνικού ΥΠΕΞ έχουν εκφραστεί ισχυρότατες επιφυλάξεις στο κατά πόσο μια Διεθνή συμφωνία υπερισχύει του Συντάγματος ή πολύ περισσότερο μπορεί να καταργήσει άρθρα του Συντάγματος.

Την αντίρρησή του τέλος έχει εκφράσει ο κ. Ζάεφ και στην Ελληνική πρόταση για σύνθετη και αμετάφραστη ονομασία (GornaMakenija).    

Δηλώσεις Κοτζιά:

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στους δημoσιογράφους λίγο πριν εισέλθει μαζί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην αίθουσα όπου αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου. Απευθυνόμενος στην κ. Κνάισλ την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter