Κοτζιάς: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό – Συγκέντρωση «θερμοκέφαλων» Σκοπιανών (Photos)

Κοτζιάς: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό – Συγκέντρωση  «θερμοκέφαλων» Σκοπιανών (Photos)

Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές: αυτό τόνισε ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Την βούλησή τους να προχωρήσουν στη λύση του ονοματολογικού «που θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος» εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, η διάρκεια των οποίων ξεπέρασαν τις δύο ώρες.

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη. Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό μεσαλαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Ειδικότερα ο κ. Κοτζιάς τόνισε οτι πιστεύει πάρα πολύ στο κοινό μέλλον και στην κοινή συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής. «Εμείς θέλουμε» είπε, «έναν έντιμο συμβιβασμό», «όχι ένα σάπιο» από τον οποίο (έντιμο συμβιβασμό) «μακροχρόνια έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές» χωρίς «να υπάρξει κάποιος χαμένος». Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «σε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι «το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική», αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις που είναι πολύ ακριβές. Οι υπουργοί Εξωτερικών με την πρωτοβουλία των πρωθυπουργών τους οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που ανεξάρτητα από τη μία ή την άλλη γνώμη, τη μία ή την άλλη μέρα μακρόχρονα βοηθάει τη χώρα τους, σημείωσε.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι για να έχει η Ελλάδα -βγαίνοντας σήμερα από την οικονομική της κρίση- «την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής και την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας.

Όλη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο τέλος του άρθρουΤην ίδια ώρα πάντως πραγματοποιήθηκε μικρή συγκέντρωση «θερμοκέφαλων» Σκοπιανών κατά της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας, ενώ ο Έλληνας υπουργός των Eξωτερικών συνομιλούσε με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Κοτζιά φύγε, δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Μακεδονία» έγραφαν τα πλακάτ.
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον ομόλογό του, N. Dimitrov (Σκόπια, 23.03.2018)

Ευχαριστώ τον συνάδελφό μου Νικόλα για την πρόσκληση. Είναι χαρά μου να είμαι ξανά στη βόρεια αυτή χώρα και να έχω κρατήσει και τις υποσχέσεις που έχω κάνει.

Είχαμε πει ότι μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα έρθουμε να επισκεφθούμε την όμορφη πόλη σας, να ανοίξουμε τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στη χώρα σας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αιτηθούμε και να υποστηρίξουμε την ένταξή σας στην πρωτοβουλία Ιόνιου-Αδριατικής (σ. Στρατηγική της ΕΕ για το Ιόνιο και την Αδριατική – EUSAIR).

Πιστεύω πάρα πολύ στο κοινό μας μέλλον, στην κοινή μας συνεργασία που θα είναι προς όφελος των πολιτών και των χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής. Πιστεύω βαθιά, ότι αν μπορέσουμε -και οφείλουμε να μπορέσουμε, και κάναμε σήμερα βήματα- να λύσουμε τα προβλήματα, που δεν τα δημιουργήσαμε ο Νικόλας και εγώ αλλά τα βρήκαμε, και οφείλουμε να τα λύσουμε γιατί αυτό θα βοηθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας, την καθημερινή επαφή και την οικονομική μας συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να συμβάλουμε και οι δύο μας, εννοώ τα κράτη μας, στην ανάπτυξη της οικονομίας όλης της περιοχής. Πιστεύω ότι η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Χαίρομαι πάρα πολύ που θα συναντήσω το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω εκ προοιμίου ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, που μου δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μία, δημιουργική είμαι σίγουρος, συζήτηση, αλλά και τους υπόλοιπους και τον κ. Χhaferi και τον κ. Αhmeti και τον κ. Μichoski, που θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε σκέψεις και να τους ενημερώσουμε που βρισκόμαστε.

Θέλω να πω ότι το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική δεν θυμάμαι -το λέω και σαν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, όχι μόνο ως Υπουργός- δεν θυμάμαι να παραπονείται πολύ ο κόσμος, ή να δέχεται ένας Υπουργός πολλή κριτική, γιατί δεν κινείται και δεν λύνει προβλήματα. Αλλά μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές. Οι Υπουργοί επί της εξωτερικής πολιτικής, στα πλαίσια της κυβέρνησής τους, με πρωτοβουλία των Πρωθυπουργών τους, οφείλουν να βρίσκουν λύσεις. Και οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη γνώμη, τη μία ή την άλλη μέρα, μακρόχρονα βοηθάνε τη χώρα τους.

Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οικονομική της κρίση. Πιστεύω, προσωπικά, ότι για να έχει την οικονομική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλης της περιοχής, χρειαζόμαστε την ένταξη όλης της περιοχής στους διεθνείς οργανισμούς που θέλουν οι χώρες γείτονές μας. Και πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμούς. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, μακρόχρονα έχουν να κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όχι σε ένα σάπιο που λέω εγώ, αλλά σε έναν έντιμο, θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Αλλά, ασφαλώς, σε έναν συμβιβασμό -και αυτό αφορά και την Ελλάδα που θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό- δεν μπορείς σε αυτόν να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου, ή μεταφυσικά πιστεύεις. Ρεαλιστικά και πραγματικά πρέπει να πάρεις αυτό που είναι το κύριο για εσένα, και να δώσεις αυτό που είναι το κύριο για τον άλλον. Και το κυριότερο, αυτό που είναι το κοινό συμφέρον για το μέλλον σου.

Πιστεύω πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Πιστεύω πάρα πολύ ότι, η φιλική βόρεια γείτονάς μας είναι μια χώρα με την οποίαν οι σχέσεις μας σε κρατικό επίπεδο οφείλουν να ακολουθήσουν αυτό που γίνεται στην ίδια τη ζωή. Ξέρουμε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι κινούνται ανάμεσά στις δυο χώρες, τις επισκέπτονται. Ξέρουμε με τι χαρά η οικονομία της Βορείου Ελλάδας δέχεται τους πολίτες της χώρας σας, είτε ως αγοραστές, είτε για τουρισμό, είτε για φιλικές επισκέψεις και το αντίστροφο. Και πιστεύω ότι οι δύο λαοί μας είναι πάρα πολύ κοντά και προσπαθεί η κληρονομιά η ιστορική να τους απομακρύνει. Είναι κοντά και το μέλλον πρέπει με δικιά μας φροντίδα να τους φέρει ακόμα πιο κοντά. Και τα κράτη μας και οι λαοί μας θα έχουν κέρδος από τις κοινές δράσεις μέσα στο μέλλον και από τη φροντίδα για τις νέες γενιές ανθρώπων σε όλη την περιοχή.

Ευχαριστώ, Νικόλα, για την πρόσκληση.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter