Κοτζιάς: Πως πρέπει να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια – «Δεν παραχωρούμε τίποτα και σε κανέναν»

Κοτζιάς: Πως πρέπει να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια – «Δεν παραχωρούμε τίποτα και σε κανέναν»

Για το πώς θα πρέπει να γίνει η επέκταση των 12 μιλίων αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζοντας πως όταν ο ίδιος πριν από τρία χρόνια επιχείρησε την επέκταση των χωρικών υδάτων (Αιγιαλίτιδα Ζώνη) δέχθηκε πολλαπλές επιθέσεις από τα δεξιά και άδειασμα από την άλλη μεριά.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα είναι το κλείσιμο των κόλπων. 

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωσή του

Στην πολιτική χρειάζεται να έχεις στρατηγική, γνώση, διαίσθηση που πάνε τα πράγματα και που θέλεις να τα πας. Η Ελλάδα για δεκαετίες είχε «ξεχάσει» να χαράξει (ευθείες) γραμμές βάσης μετά το απαραίτητο κλείσιμο των κόλπων. Δεν τολμούσε να επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη της. Υπήρχαν πολλαπλές αρνήσεις για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων που μας παρείχε το Διεθνές Δίκαιο.

Όταν προετοίμασα πριν τρία χρόνια το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων (Αιγιαλίτιδα Ζώνη) δέχθηκα πολλαπλές επιθέσεις από τα δεξιά και κυριολεκτικό άδειασμα από την άλλη μεριά. Όταν φέτος όλο το καλοκαίρι επέμενα για την επέκταση αυτής της ζώνης στην Νοτιοανατολική Ελλάδα είχαμε απέναντι στις προτάσεις μου, μια επανάληψη της στάσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας όπως το 2018. Υπογράμμισα, δε, και τότε, ότι η άξια πατριωτική πολιτική είναι αυτή που προβλέπει και προλαβαίνει, όχι εκείνη που εκ των υστέρων αναγκάζεται να προσαρμοστεί. Η υπεράσπιση των δικαίων της χώρας είναι ορθή και πατριωτική. Εθνικιστές, και μάλιστα της απέναντι πλευράς, είναι εκείνη που υποστηρίζουν, «κατανοούν» όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις και εκβιασμούς.

Σήμερα καταγράφω με ικανοποίηση το γεγονός ότι έστω και με καθυστέρηση, ποτέ δεν είναι αργά, όλο και περισσότεροι «ανακάλυψαν», επιδιώκουν και διεκδικούν ως δική τους ιδέα αυτή την επέκταση. Αυτό είναι καλό για τη χώρα. Μόνο που τονίζω εκ νέου: πρώτα κλείνουμε τους κόλπους. Κατόπιν χαράσσουμε τις ευθείες γραμμές βάσης και μετά πάνω σε αυτές τις γραμμές επεκτείνουμε την Αιγιαλίτιδα ζώνη. Με αυτή τη σειρά διότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε σπιθαμή ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας. Διότι δεν χαρίζουμε τίποτα και δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιπολαιότητες και αστοχίες που συνέβησαν με τις δύο ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Διότι αξιοποιούμε, όπως τονίζει το ΠΡΑΤΤΩ, όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν παραχωρούμε τίποτα και σε κανέναν. Παλεύουμε για την υλοποίηση όλων των δικαιωμάτων της χώρας, όλων των δικαιωμάτων του πολίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter