Κοτζιάς στο Documento: «Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης»

Κοτζιάς στο Documento: «Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης»

Με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της συμπόρευσης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είχε κλιμακωθεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με επιστολή του ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Νίκος Κοτζιάς για συνεργασία. Αμέσως μετά, ο Νικος Κοτζιάς με δήλωσή του στο Documento τάχθηκε υπέρ «της συστράτευσης όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» και υποστήριξε ότι «σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης – Αποστομωτική απάντηση Κασσελάκη στην… απορία Τσακλόγλου γιατί οι δικηγόροι δεν γίνονται ντελιβεράδες

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε στις αρχές Νοεμβρίου επιστολή για τη «συνεργασία του προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου και την αναγέννηση της χώρας», εκπροσωπώντας τρεις συνεργαζόμενες οργανώσεις: το ΠΡΑΤΤΩ, τη Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση και το Σχέδιο για την Ελλάδα. Η απόφαση του Στέφ. Κασσελάκη να απαντήσει την Παρασκευή στον Ν. Κοτζιά είναι από κάθε άποψη συμβολική. Με τον τρόπο αυτό δηλώνει ότι κλείνει το κεφάλαιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και των διασπάσεων και ανοίγει το νέο κεφάλαιο για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Πιο αναλυτικά, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε στο Documento: «Η μάχη για την αναγέννηση της χώρας απαιτεί συστράτευση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως της διαφορετικότητας που έχουμε. Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε για την ενδυνάμωσή της. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει μέσα από τη δική του κουλτούρα, πολιτική σκέψη και πείρα. Η αγωνία είναι κοινή. Απευθύνουμε κάλεσμα και στις άλλες δυνάμεις να ξεπεράσουν ενδοιασμούς και να συντρέξουν στη δημιουργία μετώπου ανατροπής αυτών που οδηγούν τη χώρα σε παρακμή, για την αναγέννησή της».

Η επιστολή Κοτζιά

Η επιστολή του Ν. Κοτζιά είχε σταλεί στις 6 Νοεμβρίου 2023. Πριν από αυτήν ο ΥΠΕΞ επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ο αρχιτέκτονας της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, είχε πάρει θέση σε διάφορα θέματα επικαιρότητας αλλά και εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πάντα ότι τα προβλήματα τα οποία αναφύονται πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά από τις προοδευτικές δυνάμεις. Επίσης υπήρξε επικοινωνία μεταξύ συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Ν. Κοτζιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική και διερευνητική για κοινές πρωτοβουλίες.

Στην επίμαχη επιστολή ο Ν. Κοτζιάς τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η πολιτική Αναγέννησης οφείλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με την πλήρη αξιοποίηση των ταλέντων των Ελλήνων εργαζομένων και της νεολαίας καθώς και των δυνατοτήτων της χώρας. Στόχος μιας τέτοιας πολιτικής, ανάμεσα στα άλλα, είναι –κατά τη γνώμη μας– η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της ανεργίας. Η διασφάλιση καλύτερων μισθών και μεροκάματου σε συνδυασμό με μια πορεία ανακατανομής εισοδημάτων και ιδιοκτησίας. Η προώθηση μεγάλων φιλολαϊκών αλλαγών στην παιδεία και στην υγεία, αξιοποιώντας όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης. Αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας. Στόχος μιας πολιτικής Αναγέννησης είναι, επίσης, η στήριξη του πολιτισμού. Η επάρκεια σε λαϊκή – κοινωνική στέγη. Η διασφάλιση φτηνής ενέργειας, καθώς και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας των εργαζομένων και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Είμαστε της πεποίθησης ότι για να αναγεννηθεί η χώρα θα χρειαστεί να περιοριστούν τα προνόμια της Ολιγαρχίας και να κτυπηθεί η διαπλοκή.

Διαφορετικά θα συνεχίζει η χώρα να “βουλιάζει” και να κυριαρχεί η σαπίλα στον δημόσιο βίο.

Η Αναγέννηση της χώρας σημαίνει για μας την υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων. Τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διεθνούς δικαίου προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Την αποτροπή των υποχωρήσεων για τις οποίες προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πολλά εθνικά θέματα».

Η απάντηση Κασσελάκη

Παρότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη λήψη ακόμη της επιστολής από τον Στέφ. Κασσελάκη ήταν δεδομένη η διάθεση για διάλογο σύγκλισης, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν πίσω την απάντησή του και τις πιθανές επαφές. Ο Κασσελάκης με την απάντησή του στην επιστολή-κάλεσμα του Ν. Κοτζιά μετά τη διάσπαση σηματοδοτεί το άνοιγμα προς τους οικείους πολιτικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανά)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, θα βαθύνουν οι συνεργασίες, θα παραχθούν νέες ιδέες, θα υλοποιηθούν στόχοι και θα επιτευχθούν κοινά οράματα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργηθούν “μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης” απέναντι στις διαρκείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μπορέσει να επέλθει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή και να ανατραπεί η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τους λόγους αυτούς είμαι ανοιχτός στον διάλογο και στη συνεργασία, αποδεχόμενος την πρόσκλησή σου».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τον τρόπο που θα εξελιχτεί αυτός ο διάλογος, ο οποίος δεν θα περιοριστεί σε επαφές κάποιων προσωπικοτήτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter